Huishoudelijke blijheid.

Wat een weertje he? Ik kan me niet zo’n koude en belabberde meimaand herinneren! (ik begon gisterenmiddag aan deze post, inmiddels is het ’s ochtends vroeg en schijnt zowaar de zon, wat heerlijk! Ik hoor zwaluwtjes, duiven en scholeksters en de deur staat wagenwijd open, ondanks dat het niet warmer is dan 8 graden)

We vermaakten ons maar binnen. Ik bestelde van de week een berg smeltkralen voor de kinderen en zag in de webwinkel iets dat ‘diamond painting’ heet. Ja, impulsaankoop absoluut maar zo het weer niet uitnodigt tot zwemmen, trampolinespringen en barbecuen, is wat nieuws en creatiefs ook wel eens leuk.

Diamond painting dus. Het is best een priegelwerkje waar je geduld voor nodig hebt maar dat hebben de kinderen gelukkig allemaal wel en krap aan halve dag nadat het pakje was afgeleverd, waren ze klaar.

Hoe werkt het? Je krijgt zakjes met kleine gekleurde steentjes, vierkant of rond. Verder is er een onderlaag met een patroon met kleurcodes en een doorzichtige sticker in dezelfde vorm met een patroon die je erop plakt.

Het patroon lijkt op een borduurpatroon. Op de onderlaag staan codes voor welke kleur je moet gebruiken. Er zit een pen bij, die je af en toe moet bijvullen met een soort gel, om de steentjes te pakken en op te plakken. Wij hadden kleine ‘schilderijtjes’, maar ze komen in letterlijk levensgrote projecten. Je kan zelfs je eigen foto’s uploaden om een diamond painting set van te laten maken. En het fijne is: het is absoluut goedkoop, zeker in verhouding tot de uuuuuren plezier die je ervan hebt. De kinderen zijn enorm enthousiast en zeuren sinds ze klaar zijn om meer, meer, meer.

Bankrekeningen en facturen….

Verder heb ik gisteren weer eens fijn alle financiën op orde gemaakt. Althans, orde en overzicht geschept. Dat is niet heel ingewikkeld want we hebben maar twee bankrekeningen; een Nederlandse en een Noorse. En wat cash. Ik betaalde openstaande facturen en schreef op wat we nog over hebben. Genoeg. Verder besloot ik weer eens onze uitgaven bij te gaan houden.

Dat geeft me altijd meer inzicht dan me aan een strikt budget houden. Ik zie daar het nut niet zo van, vooral omdat het leven te onvoorspelbaar is voor een budget. De kinderen groeien spontaan tegelijk uit hun kleren, het liefst tweemaal in een seizoen. De leverancier van verantwoord vlees gooit de boel drie maanden dicht en ik wil geen supermarktvlees kopen. Ik besluit dat ik een mooie verzameling kinderboeken aan moet leggen in plaats van te vertrouwen op het steeds grotere politiek correcte aanbod van de bibliotheek.

Een kennis mailde me van de week dat ze ineen kromp toen ik eens schreef dat ik veel kinderboeken had weg gedaan, want bibliotheek. Ja, ik achteraf ook. Van de boeken vind ik het niet erg dat ze weg zijn want de echte favoriete houden we maar het idee dat de bibliotheek genoeg is, was een beetje gek van me.

Gelukkig hebben kringloopwinkels als je zoekt, een mooi aanbod met decennia oude boeken, uit de tijd dat jongens nog jongens waren en meisjes nog meisjes en waarin in woord en beeld wordt uitgelegd hoe je dode vogels kan begraven om later het skelet tentoon te stellen, of hoe je een uilenbal ontleedt (geen woord over handen wassen achteraf, haha). En de klassiekers als Het Kleine Huis, Polyanna en originele ‘Folkeeventyr’ vind je ook niet in de bieb.

Maar goed. Achteraf zie ik altijd heel goed wat overbodige aankopen waren en dat helpt me dan ook uitstekend om zuiniger te doen. Echter, soms hebben we gewoon dingen nodig.
Een paar frisse vrouwelijke en mooie jurken, een paar ballerina’s… Ik kocht deze . Ze zijn gemaakt in Spanje en hoewel ik eerst dacht dat ik een maat groter had moeten kopen, lopen ze na een dagje inlopen heerlijk en ben ik blij dat ik mijn eigen maat genomen heb. Alle kinderen hadden extra kleren nodig want het is nog altijd truien-, winterjassen- en leggingweer, in plaats van jurkjesweer.

Homebinder en lijstjes

Wat ik ook al een hele tijd wilde doen, is het maken van een ‘home management binder’. Ik heb wel mijn vaste routines waar ik zelden van afwijk maar voor grotere klussen heb ik niet echt een routine. Het wassen van ramen of het beddengoed van vijf bedden, dat zijn dingen die ik maar doe als ik denk dat het moet. Het is handig om alles op een plek te hebben.
Mijn standaard boodschappenlijst, een overzicht van makkelijke recepten voor dagen waarop ik geen zin heb al te lang in de keuken te staan… Ik printte een paar mooie ‘printables’ voor to-do lijstjes (die voor het huis wordt steeds langer), wachtwoorden, dingen om te kopen en uitgaven en werkte mijn adresboek bij. Plannen is zo belangrijk met een groot gezin en ik merk het meteen als ik dat laat versloffen: alsof ik constant achter de feiten aanloop in plaats van dat ik dingen voor ben.

Ik gebruik mijn grote A4-agenda voor afspraken, dingen om te onthouden en zulks, maar ik kan niet alles er in kwijt en dat zou ook niet handig zijn.
In plaats van in mijn eigen ‘journal’, is het makkelijker om deze dingen (boodschappen, maaltijden, langlopende to-do lijstjes, adressen) op een centrale plek te houden, voor iedereen toegankelijk. Ook is het makkelijker om dingen te bewaren en er naar terug te gaan voor goede ideeën en inspiratie want ik maak vaak iets dat we allemaal lekker vonden maar wat ik vervolgens weer vergeet omdat het geen ‘standaard’ recept van me is….

Heerlijk, zo’n mooie rustige ochtend. Er zit een was in de wasmachine, ik ben toonbaar, de nepkoffie was lekker en het eten voor vanavond is al klaar. Het was eigenlijk het eten voor gisterenavond maar toen was m’n stoofvlees nog niet klaar en moest ik iets verzinnen met een restje komkommer, tonijn, patat en een restje coleslaw. Och ja, dat ging ook. Heb ik het vandaag lekker makkelijk 🙂

Volgens het weerbericht gaat het straks weer regenen maar hoe dan ook gaan we er vandaag even op uit met zijn allen. En voor nu ga ik maar eens even ontbijt en koffie klaarmaken, voor als man en kinderen hun bedjes uit rollen.

Fijne dag!