Vrienden, buren en naakte huizen.

Opeens was het alweer zaterdag. Ik heb van alles te vertellen maar of ik ben bezig, of internet is zo traag dat ik maar iets anders ga doen of de man wil zijn eigen laptop even vasthouden want nadat mijne een Blue Screen of Death had, is het nooit meer wat geworden en delen we een laptop. En dat is onhandig want het gros van mijn posts schreef ik ’s avonds.

Vandaag kwamen vrienden grillen en het was enorm gezellig. We besloten om dit veel vaker te doen. We zijn allemaal bezig met onze dagelijkse dingen maar afspreken met gelijkgestemden is zo belangrijk nu. Niet steeds het idee hebben dat je in een compleet andere wereld leeft dan die andere mensen. Wat je wel doet als je geen staatstelevisie kijkt en dat doen de meeste mensen dan weer wel.

Mijn lieve buurman ligt nu ook in het ziekenhuis. Merkwaardig. De buren aan de ene kant zijn dood ofzo en de echte buren zijn allebei ook nog wel even onder de pannen. In elk geval is het thans levensgevaarlijk om naast ons te wonen en ik weet niet hoe ver dit uitstraalt.


Hoe bizar veel kan er veranderen in drie weken. Ik hoop maar dat alles weer in orde komt. We gaan morgen langs bij buurvrouw in de rehabilitering, helaas kunnen we niet langs bij buurman wegens allerlei BS-regels want in Kristiansand hebben jongeren een feestje gevierd en nå skal hele kommunen komme til å DØ en moet alles weer twee weken in karantene! Ik ben het zo vreselijk beu, die achterlijke regels en de achterlijke mensen die zich als hersendoden overal aan conformeren. Het angstvirus, dat is pas dodelijk.

Vandaag was het wel de eerste warme dag van het jaar. Warm als in: het wordt een beetje te warm in de zon. Zalig. De man ging even met de kinderen uit boodschappen en ik had even tijd om wat eten voor te bereiden, de was op te hangen en een bakje koffie en dat alles in stilte. Echt, weldadig. Ik mis dat echt heel erg maar het is bijna vakantie en dan neemt de man op maandag en vrijdag vrij en doet dan wat dingen samen met de kinderen. Ik ben graag bij ze maar ik mis gewoon de ‘solitude’. Alleen zijn zonder me eenzaam te voelen. Gewoon, even een paar uur niemand om me heen. Heilzaam.

Ik las een leuk boekje, ‘The Naked House’ heet het. Soms vind ik het gewoon leuk om te lezen over minimalisme en het leven zonder rotzooi. De auteur schrijft over haar huis. Als je vloeren mooi zijn en je muren goed geverfd zijn, heeft je huis niet zo veel extra’s nodig. Wat lichte gordijnen, een bankstel en alles wat je niet dagelijks nodig hebt, gooi je goed geordend in de opslag. Ik vond het een interessant idee dat ik eigenlijk meteen wilde uitvoeren. Ik zou zo veel meer, zo veel efficiënter en veiliger kunnen opslaan in van die plastic bakken. Maar plastic. En bakken. Hm!

Maar ik houd wel van dingen organiseren en zo handig staat het nu allemaal in zes verschillende kasten onhandig te wezen dus wie weet, als ik de geest krijg binnenkort… De ruimte beneden in ons huis kan veel en veel handiger worden benut. En qua muren: die moeten inderdaad na vier jaar weer eens een nieuw verfje, want vlekken, schroefgaten en andere narigheid. In het boekje staan ook interviews met mensen die al dan niet gedwongen hebben moeten minimaliseren. Een veel leuker schrijfsel dan veel soortgelijke boeken die alleen maar gaan over hoe fout het is te veel meuk te hebben. Ik wil gewoon weten hoe andere mensen dingen doen, niet dat iemand me vertelt dat mijn kinderen geen 6 maar 4 broeken mogen, of dat twee auto’s voor de deur het milieu helemaal kapot sloopt enzo.

De auteur heeft ook echt een enorm kaal huis, waarbij het onze overdadig gedecoreerd lijkt. En dat lees ik graag, mensen die iets extremer zijn dan ik, of de dingen heel anders aanpakken. Dan vind ik mezelf minder vreemd met mijn liefde voor spartaanse interieurs.

Nou, ik ga nog eens even buiten zitten en me laten opvreten door muggen en knotten want hoe moet ik anders de zwaluwtjes bijvoeren? Ik ben zo blij dat ze weer terug zijn en het is zo gezellig om ze ’s ochtends vroeg te horen kwetteren. De kinderen hadden een das gezien recht achter het huis gisteren. Ook mooi.