Random over sparen, robotisering en mijn buren.

Half negen en mijn ochtendroutine is gedaan, ik moet alleen nog op expeditie in de vriezer naar een bakje met zelfgemaakte spaghettisaus, want vanavond eten we makkelijk.

Onze omvallende buren en virusgekte…

Het is heerlijk weer hoewel het vreselijk hard waait en gelukkig is mijn ene buurman weer thuis en hij ziet er gezonder uit dan maanden hiervoor. Gisterenmorgen stuurde hij een berichtje, terwijl hij net van de hartbewaking kwam: ‘ik kom vanavond even een biertje doen hoor’. En dat was weer gezellig. Heb eten voor hem gemaakt anders eet ie alleen maar brood met honing, haha. ‘Buitenlanders kunnen veel beter koken dan wij Noren’ zegt ie als ie hier eet. En dat is ook gewoon zo 😀

En eindelijk weten we wat er met de andere buren is gebeurd; de man is met een hartaanval van de trap gevallen en dat gaf een dermate groot bloedbad, dat een misdrijf moest worden uitgesloten. Gelukkig geen familiedrama in die zin. Ik begon even te denken dat het aan ons lag!

Ja, het leven lijkt bijna wel normaal. Zondag waren we even bij mijn buurvrouw in de rehabilitering, buiten, op het grasveld. We speelden een spelletje met stokken en na een dik uurtje kwam er een verpleegster met de mededeling dat wij op grond van corona weer weg moesten. Wah? Ze vond het ook spijtig en overdreven maar ja, orders zijn orders. Ze heeft daarna zelfs een test moeten ondergaan, wat ze echt niet wilde.

Gisterenavond belde de baas van de man, de jongste bediende was positief getest maar dat veranderde helemaal niets aan hoe de dingen zijn op het werk. Fijn als mensen hun verstand blijven gebruiken.

Cancelcultuur 🙂

Vanmorgen heb ik ook wat abonnementen opgezegd, op Skillshare, Storytell en Subscribestar. Skillshare (online cursussen) was leuk maar uiteindelijk gebruikten we het niet heel vaak, ook door het beleid dat de kinderen in principe alleen tijdens ‘biertijd’ een scherm mogen. Als de man thuiskomt, zo rond half vijf, drinken we wat voordat we gaan eten. Wij zitten met een boek, de kinderen met een scherm. Storytell zijn luisterboeken en het idee is geweldig, ware het niet dat de kinderen -die ’s avonds in bed graag een luisterboek luisteren- hun telefoon niet mee naar boven mogen nemen en tijdens ‘schermtijd’ verkiezen iets anders te doen. Via subscribestar steunde ik Bitchute en nog een paar mensen. Subscribestar is als Patreon voor mensen met wat minder populaire ideeën over bijvoorbeeld politiek maar ik wil ook mijn geld niet geven aan een censuurclub als Patreon, vandaar. Verder heb ik een afspraak gemaakt voor de man om de kentekenplaten van zijn oldtimer in te leveren zodat we geen belasting en verzekering meer betalen tot hij weer de weg op kan. Ik was voortvarend bezig.

Lekker goedkoop

We moeten ook echt weer even letten op waar het geld naartoe gaat! Soms denk ik: wat heeft het voor zin om me er druk om te maken? Straks zitten we allemaal aan de complete controle door de staat. Het was toch een complottheorie? Oh nee, inmiddels wordt het open en bloot op de publieke omroep besproken. U koopt boeken met verkeerde politieke inhoud? Hop, strafpunten! Er is geen einde aan de gekte.

Een vriend kwam voorbij met frambozen die anders weggegooid zouden worden bij de supermarkt waar hij dingen af moest leveren en de mededeling dat onze oudste de als nieuwe fiets van zijn dochter die fietsen haat, mag hebben. Hij had haar zien fietsen en inderdaad, haar fiets is te klein maar ik had gezegd dat ze een nieuwe mocht als ze daadwerkelijk zou fietsen. Als ze gaan fietsen met school, vraagt ze of ik haar met haar fiets naar school wil rijden met de auto. Natuurlijk lach ik haar dan hartelijk uit, maar grappig is het wel. Natuurlijk niet!

Maar wel heel fijn! Ondertussen gaat de man de vriend helpen met het doen van een aantal reparaties en zo zijn we dus weer fijn bezig.

Goed, weer even opletten. Het zijn geen wereldschokkende bedragen maar een klein lekje laat ook een grote boot zinken uiteindelijk. Alleen nog gratis boeken downloaden, hetgeen ook legaal kan op de kindle-winkel van amazon. De keuze is reuze. Niet langs de kringloop, geen geld mee als we naar de bibliotheek gaan, goed plannen en vooruit kijken zodat er geen laatstemomentoplossingen hoeven te worden bedacht. Niet dat dat aan de orde van de dag is. Of van de week. Maar toch.

De man neemt een houten kist mee van werk om nog wat dingen in op te slaan beneden. Motoren voor bootjes worden geleverd in stevige, mooie houten kisten, ideaal om de winterdekens in op te slaan want eindelijk, eindelijk, was het te warm voor het winterdekbed. Vorig jaar gebruikten we die alleen in februari en tot half maart. Niet dat het vroor de laatste tijd maar koud was het absoluut!
Zulke dingen: als je maar niet naar de winkel rent, dient een oplossing zich vanzelf aan. Of je nu fietsen, frambozen of opbergbakjes nodig hebt. Of spullen hebt om te laten repareren door iemand met veel handig gereedschap tot zijn beschikking! Ik houd van zulke dingen

Superdure stroom en de rest van de wereld.

Dankzij de Nordlink kabel, een kabel van Zuid Noorwegen naar Duitsland gaan de stroomprijzen hier door het dak. We betalen nu 73 øre per kWh, terwijl men in het noorden van het land 23 øre betaalt. Er komt ongeveer het dubbele bij aan nethuur etc. Ik probeer nog beter te letten op ons verbruik, de droger staat al weken werkeloos te zijn en nog even en het is goedkoper om de hybride auto gewoon op benzine te laten rijden.

Argh, ik ben zo klaar met de idiotie van de wereld. De schrijfster van deze column ook, dat gaat dan over de zombiewinkels van Albert Heijn. Ik ben, behalve bij Ikea waar ik nu ook geen voet meer binnen zet- nog nooit bij zo’n zelfscan-ding gaan staan. Wat voor wereld wil je dan, vraag ik me af. Alles gerobotiseerd? Geen menselijk contact meer nodig… zo onhandig ook, mensen. Het zou goed zijn als er daar eens wat minder van waren….. Oh nee, die rant had ik voor een andere keer willen bewaren.

Dan maar dit wel hartverwarmende filmpje

En zo is het toch ook. We moeten onze menselijkheid, ons oog voor de medemensen bewaren. Stoppen met het volgen van het nieuws en ons eigen onderzoek doen. Stoppen met het meedoen aan de wereld die mensen ons door de strot willen dringen. Een van verdeeldheid, angst en van eenheidsworst.

Alles waar we nu ja tegen zeggen, dat gaat ons zo genadeloos opbreken. Op 26 mei heeft in Nederland de eerste kamer ingestemd met de testbewijzenwet, hier een stukje uit de memorie van toelichting. In Noorwegen heeft men een wet aangenomen waarin staat dat de regering zelf wetten kan maken en de onderhavige documenten niet meer op verzoek openbaar hoeft te maken. Zien we een patroon en een herhaling van de geschiedenis hier of moet je daar toch echt full ‘wappie’ voor wezen?

Vanmiddag maak ik lekker Franse pannekoeken voor de kinderen met melk die iets over zijn beste tijd is en daarna gaan we naar de bibliotheek. Ik spoel ook pakken van de kulturmelk uit met een beetje water, ook voor in de pannekoeken. En een restje slagroom dat over de datum was. Smaakt precies eender als dure melk ervoor gebruiken. Waarom is het zo dat altijd als ik ergens genoeg van koop voor een week, mensen spontaan stoppen met het te eten terwijl ze zich anders in drie dagen door de voorraad voor een week heen eten of drinken? Is raar 😀

En hier is nog een leuk filmpje voor als je eens iets anders wil horen dan gemekker over door mensen en CO2 veroorzaakte global warming. Het hele kanaal is heel interessant.