Een heleboel kleine ontrommel-ideeën.

Want wie houdt er nu niet van een huis met zonder rommel? Precies. Het is vast heel onavontuurlijk enzo maar de meesten van ons functioneren nu eenmaal beter met minder rommel om ons heen en in ons leven. Dus hier maar wat ontrommelinspiratie. Het is hier wat frisser dan in Nederland (ik liep gisteren met mijn winterjas aan zonder eruit te zweten en we rillen onder het zomerdekbed) maar natuurlijk kan het ook op een andere dag 🙂

 1. Je panty’s. Zo vaak kopen we een exemplaar dat te kort is, of de verkeerde kleur, zo een die je buik in twee deelt of waar een ladder in zit die we nog wel fixen met wat nagellak…. en als je je ’s ochtends aankleed, vis je eerst vijf foute exemplaren tevoorschijn. Argh! Een verkeerde panty gaat hier direct naar de kringloop. Ik zweer bij Wolford. Iets duurder maar gaat heel lang mee.
 2. Ondergoed. We bewaren soms een beetje sleets ondergoed voor bepaalde dagen van de maand maar waarom. It only adds to the injury, vind ik dan. We hebben sowieso veel minder nodig dan gedacht. Je wast vermoedelijk toch elke week, dus waarom voor drie weken ondergoed hebben?
 3. Make-up. Idem als met panty’s. Velen van ons kopen wel eens iets dat toch niet helemaal je-dat is en in plaats van het meteen door te geven of weg te doen, denken we dat het beter is om het achterin de kast te leggen. Doe alle foute kleuren, restjes en over de datum zijnde spullen lekker weg. Waarom zou je ook niet voor je make-up een ‘uniform’ hebben in plaats van steeds weer iets te proberen dat helemaal niet bij je past, eigenlijk?
 4. Je handtas. Oude bonnetjes, muntjes, klantenpassen, lege verpakkingen, snoeppapiertjes etc.: haal alles eruit wat rommel is en waarvan het waanzin is om het hele dagen met je mee te sjouwen.
 5. De dingen die je zou repareren maar die al maanden in de kast liggen te wachten. Doe het nu of doe het weg.
 6. De schoenenkast. Meer dan twee paar per persoon is best overbodig. Hier gaan tijdelijk in ongebruik zijnde schoenen in een grote kist en op de schoenenrekken staan alleen de twee paar die we nu nodig hebben.
 7. Decor in je huis. Haal het eens allemaal weg. Bevalt dat? Te kaal? Vraag je dan af of je echt alles waar je hele dagen tegenaan kijkt, even mooi vind en hang alleen terug wat je echt blij maakt.
 8. Het terras. Ligt het vol met plastic meuk voor de kinderen? Hebben ze echt alles nodig? Wordt er mee gespeeld of is het vooral iets om je aan te ergeren? Staan er bloempotten met dode planten, overbodige stoelen of ander kapot meubilair?
 9. Glaswerk. Heb je echt voor elk drankje een apart glas nodig? Is het nuttig om 10 champagneglazen die eenmaal per jaar het daglicht zien in je keuken te hebben staan? Of welke soort glazen dan ook? Heb je 20 glazen voor een tweepersoons huishouden? Kan het minder, zodat je overige spullen wat meer levensruimte krijgen?
 10. Sentimentele dingen. Zet de wekker op een kwartiertje of half uurtje en kijk waar je afscheid van kan nemen.
 11. Foto’s op je telefoon. Ik zet ze op de computer en selecteer alleen welke foto’s ik wil houden. Dat is een makkelijker criterium dan kijken welke weg kunnen, vind ik.
 12. Boeken. Welke ga je niet (meer) lezen? Stuur ze de wijde wereld in.
 13. Bakjes, kommetjes en schaaltjes. Moet je die hebben in 10 verschillende, niet in elkaar passende formaten? Nee joh 🙂
 14. De koelkast. Welke sauzen, kruidenmixen, restjes etc. worden toch nooit meer gebruikt? Maak fijn plaats voor lekkere, gezonde dingen.
 15. De voorraadkast. Idem.
 16. Onder je bed. Bovenop rommel slapen is energetisch gezien niet goed. Het liefst houd je de ruimte onder je bed leeg maar gaat dat niet, zorg dan dat je er alleen de dingen bewaart die een plaats verdienen in je huis, dus geen oude gordijnen, verwassen beddengoed, de kleding die je niet weg wil gooien maar die je eveneens nooit meer draagt etc.
 17. Oude notitieboeken en dagboeken. Wil je echt dat die dingen die je schreef, door een ander gelezen kunnen worden? Doet het nog ter zake wat erin staat?
 18. Kruidenrekje. Hoeveel dingen zijn al lang over de datum? Welke dingen gebruik je eigenlijk nooit? Doe het weg en koop lekker verse kruiden als je ze nodig hebt.
 19. Knutselspullen. Als het voor het grijpen ligt, wordt het gepakt en door elkaar gerommeld, is mijn ervaring. Een kleine hoeveelheid potloden, stiften, lijm en een schaar is meer dan genoeg. Als er grotere projecten gedaan moeten worden, kunnen die dingen van stal gehaald maar dan hoef je niet alles dagelijks op te ruimen.
 20. Winterspullen. Alles eruit wat te klein, kapot of van slechte kwaliteit is. Doe enkele handschoenen gewoon weg.
 21. Pennen. Als je een goede pen hebt en die een vaste plek geeft, heb je genoeg. Een heel scala aan min of meer afgevreten plastic reclame-exemplaren is deprimerend en niet chique.
 22. Wasmiddelen. Hoe veel flessen en pakken met restjes wasverzachter en waspoeder, niet goed bevallende wasmiddelen en andere ooit in een enthousiaste bui gekochte wasaccessoires heb je? Gebruik het op, maak een ander er blij mee en koop voortaan pas nieuw als het oude nagenoeg op is.
 23. De lade met rommel. Het kan of weg, of het ligt op de verkeerde plek in je huis.
 24. Laat je kinderen hun rugzakken leegmaken. Afgekloven potloden, proefwerken en andere onzin eruit en alleen terug wat terug erin hoort.
 25. Dekens. Hoeveel dekens heb je ‘voor op een frisse avond buiten in de tuin’ of ‘om forten mee te bouwen’? Je hebt geen verschillende dekens nodig voor verschillende activiteiten. Dat je die op je bed niet gebruikt voor tenten bouwen is logisch maar dekens en op de bank, en voor buiten, en voor de kinderen, en voor gasten en voor nood en voor weet ik het wat is wellicht wat dubbelop.
 26. Catalogi, reclame, afhaalmenu’s…. Hop, weg ermee. Het zet alleen maar aan tot overbodig kopen en eten.
 27. Administratie. Ook meer een klus om met een timer te doen, elke dag een kwartiertje als het te veel is om te overzien. Oude polissen, bankafschriften, garantiebewijzen, gebruiksaanwijzingen etc… doe het weg en houd alleen wat je nodig hebt volgens de belastingdienst.
 28. Kookboeken. Hoeveel gebruik je geregeld? Welke zijn er vooral voor je ‘fantasie-zelf’? (die als een Italiaanse mamma uren in de keuken staat met de hemel aan verse spulletjes, terwijl je zelf het liefst wraps serveert)
 29. Keukenspullen. Hoe veel dingen heb je dubbel? (scharen, schilmesjes) en welke dingen zijn overbodig als je een scherp mes hebt? (eiersnijders, appelschillers etc)
 30. De kleding van je kinderen. Dankbare plek, daar is altijd wel wat te vinden 😉
 31. De spullen in je douche. Moeten daar vijf flessen shampoo en drie soorten cremespoeling, een fles douchegel en vier sponzen liggen? Als je minder producten gebruikt wordt je zelf net zo schoon en is je douche of bad veel makkelijker en sneller schoon te maken.
 32. Sleutels. Als je echt geen idee hebt waar een sleutel voor is, waarom bewaar je hem dan? In het allerergste geval moet je een keer een slot vervangen van een skibox ofzo maar als dat je elke dag je huissleutel zoeken tussen 10 andere sleutels, loont dat toch de moeite.