Bier brouwen met een bierkit. Lazywoman-way

Speciaal voor Eddy en de andere mensen die bier willen maken, hier mijn manier om het te doen.

  • Het kan op vele manieren, dit is mijn manier.
  • Ik weet niet of het ook werkt als je x of y of wdfgr86x probeert.
  • Ik heb duizenden liters gemaakt en het is nooit mislukt.
  • Het is lekker bier, iets minder bitter dan supermarktbier.
  • Ook speciale bierkits (voor bier dat smaakt als Duvel of Weizener of wat ook) kan je op deze manier maken.
  • Ik gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, alleen water op 72 graden. Ik was mijn handen voor ik begin en heb een schone droge hydrofieldoek bij de hand.
  • Ik maak geen 22 maar 25 liter, want we zijn goedkoop.
  • 75 liter kost 3 x 189 kr voor de bierkit en 3 x 17 kr. voor de suiker. Pakweg 60 euro.
  • In het geval van speciale bieren loont het absoluut de moeite.
  • Met dit bier is het praktisch onmogelijk om dronken te worden want het is erg licht.
  • Voor meer alcohol, kan je meer suiker toevoegen. Twee ipv een kilo geeft zo’n 8% gok ik.
  • Je kan toe met een vat, maar ik vind twee veel handiger ivm het bottelen. Je kan ook direct uit het brouwvat bottelen mits het een tapkraan heeft maar dan moet je oppassen met bezinksel of hannessen met een overhevelingssetje. Niet simpel.
  • Dit kostte me inclusief foto’s maken, 21 minuten.
  • Bottelen duurt wat langer, zo’n 20 a 30 minuten per vat.

Okee.

Je hebt nodig:

  • Een 25 liter vat met deksel en waterslot
  • Een 25 liter vat met tapkraan aan de onderkant
  • Een bierconcentraatkit (voor 22 liter, in dit geval)
  • Een kilo suiker.
  • Garde

Zorg voor een SCHOON vat en schoon deksel. Ik gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, ook niet voor de flessen. Als er goed bier uit je vat komt is schoonmaken met heet water (minimaal 62 graden) genoeg.

Zorg ook dat je na het bottelen de vaten direct uitwast met heet water en droog ze goed af. Ik zet ze buiten met het idee dat zon, vrieskou of gewoon buitenlucht goed is tegen bacteriegroei. Tot ik ze weer gebruik.

Doe de kilo suiker in het vat. Doe er een waterkoker vol kokend water bij en los de suiker op. Ik vind dat dat het makkelijkste gaat met zo’n melkopschuimgarde.

Suiker, kokend water erbij….

Als de suiker is opgelost, voeg je het bierconcentraat toe. In de winter kan het handig zijn om de blikken voor gebruik in warm water te leggen. Ik gebruik warm water om de laatste restjes eruit te krijgen.

Roer alles wederom goed door, zodat je een gladde vloeistof krijgt.

aksiefoto

Zo. Het meeste is gedaan.

Daarna vul je de vaten op met koud water, zo veel als nodig. Ik vul ze tot 21 liter, doe de gist erbij en vul dan aan tot 22 liter. Omdat ik de douche gebruik, zit de gist meteen goed verspreid. Vul je het op met pannetjes water, dan moet je een garde ofzo gebruiken hiervoor.

bijvullen met koud water
Als de vaten bijna vol zitten, voeg ik de gist toe…
laatste beetje water erbij om de gist te verspreiden en de deksel erop…

In de gebruiksaanwijzing wordt veel meer warm water gebruikt en moet je het vat eerst laten afkoelen tot omtrent kamertemperatuur maar als je de suiker en concentraat oplost in 1 a 2 liter kokend water en verder koud water gebruikt, kan je in een keer door. Te koud maakt niet uit, het vat komt vanzelf op kamertemperatuur en dan komt het proces op gang.

Als je klaar bent, doe je de deksels er goed op. Controleer of de watersloten gevuld zijn met water. Zet de vaten op een warme plek. Hoe warmer, des te sneller het gaat.

Na een halve dag zou je vrolijk geplop moeten horen. Op de tweede of derde dag ruikt het erg sterk maar dat verdwijnt weer.

Na een week of als het vat is uitgeplopt, kan je het bier bottelen.

Ik los 150 gram suiker op in kokend water in het vat met de tapkraan.

Ik gooi vervolgens het bier over in het vat met een tapkraan. Hierdoor zit de suiker die gaat zorgen voor de prik in je bier, meteen goed verdeeld. Voorzichtig met het bezinksel op de bodem van je brouwvat. Dat moet je zo veel mogelijk met rust laten en niet mee gieten.

Ik gebruik 1-liter flessen van ikea waarvan we de doppen hebben vervangen door kroonkurken zoals op een Grolsch-fles. De doppen die standaard op de flessen zitten, dichten na een paar maanden minder goed af. Je kan ook gewoon Grolsch flessen gebruiken. Een kroonkurkapparaat vind ik te veel gedoe.

De flessen spoel ik na gebruik om met heet water van 72 graden. Ik gebruik nooit reinigingsmiddelen.

Ik vul de flessen onder het kraantje, het laatste restje doe ik met een trechter. Je kan ook zo’n overhevelslangetje gebruiken maar dat vind ik zelf veel te onhandig.

Als je het bier hebt gebotteld, kan je het vrij snel drinken (paar dagen, dan staat er wel druk op) maar als het iets langer staat, ontwikkelt de smaak zich beter.