Zomerse kleding en fatsoen.

Het is weer zomer en als ik in de zomer onder de mensen kom verlang ik meteen weer naar de winter. De kleding die mensen aantrekken. Of, verzuimen aan te trekken.

‘Je moet toch gewoon aan kunnen trekken wat je wil’ zeggen mensen dan. Argh. Ik kan het moeilijk verbieden maar waarom, waarom moet alles zo open en bloot. Ik wil mensen hun pokdalige bovenarmen, hun cellulitis-bedekte benen, hun spataderen, puisterige ruggen, eelthielen en blote blubberbuiken niet zien. Gewoon, niet. Ik wil mensen overigens ook niet ruiken. Over ongewenste intimiteiten gesproken….

Ik begrijp niet waarom mensen zich er senang bij voelen om deze fysieke onvolkomenheden aan de hele wereld tentoon te stellen. Ik zou me vreselijk voelen als ik mijn lichaam zo zou verwaarlozen en het vervolgens aan anderen te (moeten) laten zien. Of geven mensen zo weinig om hun lijf, dat het ze gewoon simpelweg niet meer uitmaakt?

Verder vind ik het gewoon een teken van fatsoen richting je medemens als je even de moeite neemt om er enigszins ‘decent’ uit te zien en dat hoeft heus niet met allerlei dure en ingewikkelde kledingcombinaties, maar less is not more in het geval van de hoeveelheid stof die je om je heen drapeert.

Een lange rok of sarong is niet warmer dan een piepkort broekje. Een katoenen top met een wijde mouw tot halverwege de bovenarmen is niet warmer dan een polyester worstverpakking van drie maten te klein. Als je je onder de mensen begeeft, ga je echt niet kapot als je even een fris t-shirt over je blote lijf trekt, in het geval van mannen. Een schoen die je hiel bedekt laat je er meteen meer verzorgd uit zien als je voeten dat niet zo zijn.
En waarom kijken vrouwen niet even achteruit in de spiegel? Hoe vaak ik dames zie waarbij de onderbroek overduidelijk zichtbaar is onder de witte capribroek, of de ‘interessante’ vorm van het zitvlak werkelijk tot in detail staat uitgetekend in niet eens de legging, maar de panty die gemakshalve maar als broek gebruikt wordt?

We waren de afgelopen jaren een aantal keren in een katholieke kerk. De ‘gelovige’ dames leken stuk voor stuk het idee te hebben dat hoe korter en strakker hun kleding, des te deftiger ze waren. Ofzo. Ik begreep het niet. Zit ik daar als heiden met mijn zedige jurk -want respect enzo- te kijken naar een berg uitpuilend damesvlees…

Ik keek gisteren een filmpje van youtuber Darci Isabella. Haar (jongere) dochters dragen altijd jurken of rokken, als ze gaan zwemmen dragen ze een ‘modest bathing suit’ en kijk hoe prachtig haar familie is bij de communie van haar zoontje. Zo kan het toch ook?

En het erge is: voor kinderen is zo min mogelijk textiel ook al de norm. Moet allemaal maar kunnen. Soms lees ik verontwaardiging als een schoolbestuur de kinderen vraagt om niet in buiktruitjes en hotpants naar school te komen. Want het leidt af. Ja, logisch dat een puberjongen zijn hoofd niet echt bij Duitse naamvallen kan houden als de helft van zijn klasgenoten op die manier (niet) is aangekleed. Duh.

Natuurlijk leidt dat dan tot hevige protesten. ‘IK MAG DRAGEN WAT IK WIL HET IS MIJN LIJF MANNEN MOETEN ZICH GEWOON GEDRAGEN HET IS NIET MIJN PROBLEEM DAT…. BLaBlabla… etc) Ja, je doet maar wat je niet laten kan. Het is ook je recht om niet beroofd te worden maar je moet het ook niet opzoeken door met je dikke camera en portemonnee donkere steegjes in ongure buurten in te wandelen. Als je niet wil dat de mannen (die wat visueler zijn ingesteld wat dat betreft) naar je kijken moet je geen decolleté tot aan je navel hebben of een strak jurkje dat niet aan de verbeelding overlaat.

‘Ja maar ik draag dat gewoon voor mezelf’. Haha. Natuurlijk.

Ik vertel het mijn oudste ook en gelukkig wil ze zelf ook niet zulke kleding dragen maar: als je je zo aankleedt is het enige dat je bereikt dat je de verkeerde jongens en mannen aantrekt en de leuke juist afstoot. Het feit dat jij blijkbaar je lichaam voor iedereen tentoonstelt, betekent dat je er weinig respect voor hebt. Het is JOUW lijf en je mag luchtige en leuke kleding maar dat betekent niet dat je billen onder je broek uit moeten komen of dat dat anderen je navel moeten kunnen zien.

En nee, ik zeg niet dat ‘een meisje erom vraagt’ als ze bepaalde kleding draagt. Geen een vrouw vraagt daarom. Maar het is nu eenmaal zo dat je met vuur speelt als je er half naakt bijloopt. Daarbij hebben we ook nog eens bepaalde bevolkingsgroepen geïmporteerd die toch een wat andere kijk hebben op de vrije westerse vrouw maar dat is een ander verhaal.
Het is de wereld waarin we leven, een wereld waarin vrouwen geleerd wordt dat ze moeten kunnen doen wat ze willen, zonder consequenties maar het enige dat er gebeurt, is dat vrouwen geschaad worden. Of het nu gaat om vrije seks, abortus of je aankleden als een lellebel.

Ja, ik zie altijd uit naar de herfst.