Essentieel.

(dit verhaal ging een heel andere kant op maar ik laat het maar zo)

Enigszins voorbereid ben ik al jaren. Wat extra eten, kaarsen, zaklampen, een waterfilter… Het gebeurt de laatste tijd nog zelden maar toen we hier net woonden, viel de stroom geregeld uit en dan weet je opeens hoe vreselijk afhankelijk je ervan bent.

Maar natuurlijk is alles in deze tijden kwetsbaar. Nu alles op globaal niveau via internet elkaar verbonden is, is het leven kwetsbaarder dan toen we onze spullen nog bij de boer haalden.

Mijn oma haalde nog groenten bij Floor (de buurman), vers van het land en een beetje van de veiling en melk bij Jan (de overbuurman). At laatste restje plattelandsidylle onder de rook van Rotterdam is al decennia geleden platgebuldozerd voor de aanleg van Maasvlakte II, ook wel ‘de vooruitgang’. ‘Economische groei’.

Ik weet dat ik, als het moet, best een deel zelf kan maar om te denken dat we het redden op taaie brandnetels, een handje frambozen in juli en de mosselen die hier groeien maar die iedereen weet te vinden als SHTF, is naïef. Dus leg ik een voorraad aan, van dingen die we gebruiken en een klein deel echt voor nood, zoals bonen die je eeuwig kan bewaren, die gezond zijn en weinig kosten maar waar ik in het dagelijks leven niet heel dol op ben.

Het doet me wel denken: wat is essentieel? Wat heb ik ECHT nodig, als het erop aankomt. Als het waarop aankomt dan?

Er wordt enen spel gespeeld met ons. Zoals een kat die met een muis speelt. Even denkt de muis de vrijheid tegemoet te kunnen rennen en hup, daar neemt de kat weer een grote sprong en pakt haar even zo makkelijk weer op met zijn scherpe klauwen. Wat dacht je nou, muisje?

Hier ook, de grote steden zijn gesloten geweest. De winkels en de cafés waren dicht (de mac en staatsslijter waren open) en nu mag het volk even buiten spelen, feesten, zuipen en de kronen laten rollen tot in oktober de gehoorzaamheidskapjes weer op gaan en er verder gegaan wordt waar men gebleven was in deze psychologische oorlogsvoering tegen de eigen bevolking.

Veel mensen beseffen het helaas nog niet dat de overheid of regering niet de wil van het volk uitvoert maar dat van de macht-achter-de-macht. Het idee dat de overheid jouw gezondheid, jouw bescherming voor ogen heeft, is een hele gevaarlijke gedachte. Dat het niet zo is, voor velen een zeer angstaanjagende.

Je bent alleen, of je nu in de sprookjes gelooft of niet. Want ook als je je ‘braaf’ hebt laten prikken en acute medische zorg nodig hebt, zijn er nog maar 1350 IC-bedden. Ook als je braaf je mouw opstroopte, moet je je vernederende masker dragen, je laten testen, in quarantaine als je het land inreist….

Wat denken mensen. Het gaat niet om gezondheid, het gaat om controle.

Wat ik vooral nodig heb, is mezelf. En mijn man en mijn kinderen en familie. En mijn idee van wat goed, juist en rechtvaardig is. We moeten niet alleen weerstand bieden tegen een regering die ons wil voorzien van een ziekmakende injecties maar ook tegen een stortvloed aan inclusieve propaganda die seksuele afwijkingen als de norm verkoopt en een ieder die hier niets van moet hebben als fascist wegzet. Tegen als vrouwenbevrijding verpakte verzwakking van beide geslachten.

Een ieder die zich niet wil laten injecteren wordt gebrandmerkt als ziekteverspreidende egoïst, religekkie of antivaxxer wiens grondrechten je nog verder kan beperken door mensen dan ook maar de toegang tot hun werk, voedsel en onderwijs te ontzeggen, naast hun toch al afgenomen rechten op samen zijn met anderen, het zich vrij mogen verplaatsen en het recht op lichamelijke integriteit.

Ik weet niet hoe veel mensen er aan onze kant staan. Ik lees schattingen dat 20% zeer fanatiek pro-regeringsbeleid, 20% vrij fanatiek tegen en 60% lijkt lont maar boeit het alsnog geen hol zo lang ze comfortabel zijn. Ik weet het niet.

Ik weet wel dat ik geen ziektes verspreid, ook al laat ik me niet injecteren. In tegendeel! Ik weet dat ik als gezond mens geen gevaar ben voor anderen. Ik weet dat LGBTBBQ een verzinsel is om ons en onze kinderen nog verder te verzwakken en tegen elkaar uit te spelen en dus vatbaarder te maken voor nog meer giftigheid. Ik weet dat ik een vrij mens ben en dat er geen overheid is die ook maar enige zeggenschap heeft over waar ik me mee laat injecteren of wat ik voor mijn mond bind.

‘Bij jezelf blijven’ is denk ik de grootste kracht die je kan hebben op dit moment. Meedeinen op de stroom was nog nooit zo gevaarlijk. Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee, toch? Daar kan geen kast vol pasta en tonijn in blik tegen op.

De komende jaren zullen een aanslag worden op onze gezondheid. Niet alleen fysiek maar vooral mentaal, zeker voor de wakkere mensch. Uiteindelijk, stress is the root of all evil. Hoe maak je mensen zwakker? Door ze te laten stressen, of het nu is over c.v.d of een great reset of wat dan ook. Stress die bij je is zodra je je ogen open doet en je zelfs in je dromen niet met rust laat. Dodelijk, letterlijk.

Je eigen kalmte en evenwicht bewaren, wat er ook gebeurt, is essentieel. Wees creatief. Lees stoïcijnen. Doe de telefoon uit, trek de wifi eruit, doe je laptop dicht. Vertrouw op je eigen ideeën, je eigen normen en waarden en je eigen verstand ook al lijkt het alsof heel de wereld juist aan dat van jou twijfelt.

Lang voor 2020 wisten we al dat er iets heel erg grondig mis was met de wereld, hoop ik. Houd een ‘low profile’. Houd een dagboek bij. Gooi je tv met Ab en Eva en Marion weg. Probeer het systeem niet te veranderen want dat is te groot maar maak je eigen systeem.

Vertel je eigen kinderen wat waar en goed is als tegenwicht tegen het nieuwe normaal op school. Wees niet bang om ouderwets of raar of ronduit knettergek gevonden te worden.

Niet bij de massa willen horen is zeer bevrijdend. Zoek alternatieven. Vind gelijkgestemden. Bedenk wat essentieel is voor je en probeer daar je leven omheen te bouwen. Gooi alle ballast overboord want de enige manier om te blijven drijven is het lichter maken van je boot. Goede verandering komt nooit van boven of van de massa. Goede veranderingen en verzet komen van een kleine maar dappere groep mensen die op zoek durft te gaan naar de waarheid en zich uit durft te spreken.

We hebben al onze energie nodig om sterk te blijven de komende tijd. Besteed het aan de goede dingen.

En nou ja, dat wilde ik dus zeggen over voorbereiden en minimalisme: focus op wat essentieel en goed is.