Minimalistische leidraadjes.

Ik zat een beetje te schrijven in mijn opschrijfboekje en kwam toen op een aantal kernpunten, qua minimalisme. Dingen die mijn (geaspireerde) manier van leven beschrijven want uiteindelijk is hoe we het willen doen en hoe we het doen, niet altijd hetzelfde.

Algemeen

In het algemeen probeer ik tevreden te zijn met een praktisch minimum aan spullen en verplichtingen in mijn leven. Mijn doel is tevreden te zijn hiermee en niet te verlangen naar meer. Ik laat nog altijd meer dingen gaan dan ik toevoeg in mijn leven, ondanks dat er soms ook wel eens iets toegevoegd wordt. Dat wordt wel minder en minder want ik kom er elke keer achter dat toevoegen eigenlijk niets toevoegt.

Alles waar ik buiten kan, maakt mij als persoon sterker.

Doodgewone dingen op een goede manier doen, is belangrijker dan af en toe buitengewone dingen doen. Elk moment is een kans om de dingen juist te doen.

Weten wat ik wil en niet wil is essentieel

Een schip zonder mast drijft met alle stromen mee maar komt nooit waar het wezen moet. Ik ben niet zo van de doelen en stappenplannen maar weten wat je belangrijk vindt en daar je aandacht aan besteden (en niet aan de dingen die niet belangrijk zijn), geeft een tevredener leven.

Kwaliteit is belangrijker dan hoeveelheid

Altijd.

Toekomst.

Ik bereid me voor op dingen die kunnen gebeuren maar probeer te leven zonder angst voor de toekomst aangezien dat alleen

Geld.

Geld is een middel en geen doel. Goed om te hebben, niet problematisch om niet te hebben, verstandig om niet aan overbodige dingen uit te geven.

Kinderen.

Leven met minder van wat de moderne wereld biedt maar met meer aandacht voor elkaar, zorgt ervoor dat mijn kinderen blij, tevreden en creatief zijn.

Aandacht

Nadenken over de dingen die ik doe en hoe ik ze doe zorgt ervoor dat ik meer geluk vind in mijn dagelijks leven. Het is makkelijk om me te laten verleiden mee te doen met alles dat de wereld biedt en soms lastig om dat niet te doen maar zelf kiezen wat ik in mijn leven toelaat en aandacht geven aan wat ik wil en geen aandacht aan wat ik niet wil, is essentieel voor een tevreden leven.

Relaties

Leven met minder zorgt ervoor dat ik een aangenamer persoon ben voor de mensen om me heen. Ik heb geen stress van de spullen die ik moet onderhouden of vergaren. Ik hoef niets van niemand en dat is een fijne manier van leven. Ik verwacht eigenlijk niets van mensen. Niet op een bittere, cynische manier als ‘anders word ik toch maar teleurgesteld’ maar gewoon omdat dat fijner is en omdat je dan de mensen kan nemen zoals ze zijn. Ik heb met niemand een probleem.

Het beste ervan maken

Ik probeer het beste te maken van elke situatie en te accepteren wat ‘het leven naar ons toegooit’. Wat niet wil zeggen dat ik onrechtvaardigheid dan maar goed vind maar kiezen welke strijd wel aan mij is om te voeren en welke niet, is van levensbelang. En de beste manier om te blijven drijven, is dingen overboord gooien 😀

Vergaren

Ik onthoud dat alles komt met een prijs maar niet alleen de prijs op het prijskaartje. Elk ding is iets om te huisvesten, onderhouden, verhuizen, organiseren, vervangen etc. Gratis is zelden gratis, elk ding een verplichting, een stok om jezelf mee te slaan. Elk voorwerp in mijn leven moet nuttig zijn. Nuttig qua functionaliteit, of omdat het plezier brengt. Niet winkelen is de makkelijkste manier 🙂