Meer voorbereiding en de Grote Stad.

Eergisteren voelde zo als het einde van de zomer. Met een van de vrouwen die in het appartement onder ons vakantie vierde kon ik het heel goed vinden en tegen zessen vertrokken ze en was het ‘stil’. Ook de bootjes die drie weken lang zorgen voor herrie, waren vertrokken want de lucht betrok voor het eerst in weken en de temperatuur zakte een paar graden. Vandaag begon het ein-de-lijk te regenen. En onweren. En gisteren ook weer. En nu regent het nog steeds. Het doet de bomen goed, veel stonden al in ‘høstdrakt’, herfstdracht door de intense droogte.

We gingen naar Kristiansand. Ik was daar in geen tijden geweest maar wilde graag langs de toko, de Poolse winkel en de grote supermarkt. We kochten melkpoeder, augurken, 15 soorten ajvar, mayo, kruiden, wasabipoeder en bij de supermarkt truien, sloffen, laarzen, mutsen en andere nuttige zaken met enorme korting: we rekenden 975 kronen af, en er was in totaal 3022 kronen van de originele prijs afgegaan.

Ik schrok wel enigszins van de enge boodschappen boven de winkelstraat. Teksten als: ‘alleen dode vissen gaan met de stroom mee, wijk uit naar zijstraten’, ‘verwissel de knuffel voor een hee hallo’ en ‘was je handen brandschoon’.

’t Had alleen nog op monotone wijze uit luidsprekers moeten dreunen, dan was het plaatje compleet geweest.

Wel heel koselig in Kristiansandsdialect.

Tja.

Ik vroeg DL2 of ze de grote stad leuk vond. Ze keek eens moeilijk, schudde haar hoofd en zei ‘het lijkt op Nederland. Maar de duiven waren wel heel schattig’.

Eens.

gisterenmorgen….

De rest van de dag heb ik gebruikt om de voorraad een beetje om te gooien, wat handiger in te delen en ik heb waarachtig weer een halve kast over. Voor nog meer leuks! Ik ben steeds beter in tetris en dat zonder andere delen van het huis in te pikken met voorraad of kasten erbij te kopen. Wow.

Met alles wat ik doe, komt er wel weer een volgend ‘oh dat is ook handig om te hebben of doen of maken of kunnen’, haha.

Gisterenavond maakte ik komkommers om te fermenteren, nieuwe waterkefir, gazpacho, spinaziesoep, sambal (uien en knoflook bakken, restjes van andere hete saus en gemalen pepers erbij, beetje vissaus en hop, lekker) en er staan komkommers en aardappels geschild en gesneden klaar om morgen verder te verwerken. Overzicht: ik houd ervan. Lekker met de deuren open terwijl het buiten hoosde en onweerde en de warmte uit het huis waaide.

Ik verwijderde ook het beeldscherm uit de woonkamer. We kochten het voor de kinderen voor met de Nintendo maar ze spelen echt nog zelden op dat ding. Ik weet niet of ik hem weg doe, maar het is zo veel aangenamer aan de ogen om naar een plant en een zoutlamp te kijken dan naar een beeldscherm!

En verder… ja. Het wordt nu wel echt herfst hè? Er is geen ontkomen aan. De zomer voelde ook meer als een wachtruimte. Een tussenstation. En ‘we’ weten wat er gaat komen. Althans, we kunnen ons een voorstelling maken als we kijken naar hoe het er in andere landen aan toe gaat en die lijn een beetje doortrekken. Vroeg of laat komt hier dezelfde gekte.

Het wordt een test in hoe standvastig, of flexibel we zijn. Ik wil de wereld alleen maar kleiner maken. Niet meer naar de stad, mijn kinderen niet meer naar de school maar gewoon, thuis ons leven leven. Zoals het bedoeld is. Weg van de indoctrinatie op school, de gekte in de stad, van alles.

‘Ja maar Gerlinde dat is toch ook niet de oplossing?’

Jawel. Zeker wel. Het idee van ‘je aanpassen aan de maatschappij’ is er natuurlijk best wel ingestampt bij ons allemaal. Maar als die maatschappij nu eens compleet knettergek en van het padje is, wat dan? Moet je je dan maar blijven aanpassen?

Stiekem moet ik lachen om de verontwaardigde mensen nu. Dubbel gevaccineerd en oh jee, nu blijkt het opeens niet het pad naar de vrijheid te zijn dat je werd voorgehouden. Dat zeiden we toch.

Ja, mooi wordt het niet. Ik genoot van de video van Sven, ‘voorbereid en vrij‘. Hij heeft het over de zin en onzin van preppen en moestuintjes aanleggen maar a little preparation goes a long way en dat is absoluut waar. Zorgen dat je warm en droog kan blijven dus een goede jas en schoenen. Dat je fijne dingen hebt om te lezen. Dat je kan lachen met fijne mensen en dat je lacht om de situatie. Dat je zorgt voor jezelf met fijne dingen…

Vandaag nog maar eens even hooi maken zo lang de zon schijnt. Ik moet nog om wat nuttige, handige, essentiële zaken die ik gisteren niet heb kunnen kopen. Om een nieuwe gasfles nadat de vorige was leeggelekt, bierpakketten, aanmaamblokjes, vaseline, kinderfeestjecadeautjes, touw en tape en regenbroeken. Onder meer. En ik wil onze houtvoorraad op orde maken nadat mijn mooie (ehm) stapel was ingestort. De ruimte die dan vrijkomt, kan verder opgevuld met nog meer hout.

Zo veel te doen, zo weinig tijd! Dus hop hop, aan den arbeid.