Stroomprijzen keer vijf ofzo.

Nu vind ik het niet leuk om te klagen hoe duur alles wordt terwijl het inkomen niet echt mee stijft, maar alles toedekken met de mantel van ‘we hebben het toch nog goed’ is ook niet alles. Het gaat met alles de verkeerde kant op en de stroomrekening is geen uitzondering.

Hier betaal je stroom per maand, op basis van wat je gebruikt en wat de stroom kost op dat moment. Er zijn verschillende soorten contracten, sommigen met een vaste prijs en anderen met een variabele prijs. Stroom is goedkoper bij aanbieders van windenergie, maar die gun ik geen cent. In juni is de stroomrekening aangenaam laag, in januari hebben veel mensen de ‘januari-shock’.

Noren zijn grootverbruikers. Bij veel mensen staat de vloerverwarming van bad en badkamer heel de dag op 23 en in veel huizen is het zo warm dat ik er letterlijk niet lekker van word, zeker bij vloerverwarming. Wij hebben het stroomverbruik van een kleine flat en dat is bijzonder aangezien we met zes man in een flink huis aan de bijna altijd tochtige en koude kust wonen.

Dit waren de stroomprijzen vorig jaar.

De prijzen gingen van 1 øre in juni tot zo’n 30 øre in januari per kWh. En toen bedachten ze: laten we onze stroom delen met de rest van Europa. Of, de stroom van Zuid Noorwegen, want in de rest van Noorwegen zijn de prijzen een stuk minder achterlijk. Dat gaat via de Nordlink kabel van Zuid Noorwegen naar Duitsland, die sinds maart in gebruik is. Zo kan Duitsland met de Noorse groene stroom, mooi zijn klimaatdoelen behalen enzo.

Ondertussen was de stroomprijs hier gisteren 15 maal hoger dan in augustus vorig jaar. Gelukkig hebben we een hybride auto waarmee de man naar zijn werk rijdt, want het is bijna goedkoper om benzine te rijden dan op stroom!

Je kan zien wat er gebeurt met stroomprijzen in de winter ten opzichte van de stroomprijzen in de zomer. Erna, de Noorse Mark R., heeft ‘hogere, maar stabielere stroomprijzen’ beloofd. Nu is natuurlijk altijd het negatieve deel waar en het positieve een leugen, of iets dat later alsnog in stapjes teruggeschroefd wordt, dus we gaan het wel zien.
Ik verwacht niet dat de prijs lekker stabiel op de 80 øre blijft. En stabiel is misschien ook een slechts drie maal in plaats van zes maal zo hoge stroomprijs in januari dan in juni.

Deze prijs is uiteraard de kale prijs, waar nog ongeveer het dubbele bijkomt aan nethuur, vastrecht en hoe het allemaal heet.

Natuurlijk zijn er veel manieren om de stroomrekening omlaag te brengen, die in je eentje prima te doen zijn maar die met zes personen in huis een dagtaak op zich worden en laten we eerlijk wezen: ik heb betere, leukere en nuttigere dingen te doen.

Wat ik wel doe:

 • Ik kocht een gaskachel voor de erg koude dagen. Die kan ik gebruiken om de keuken op te warmen. We zitten sowieso eigenlijk altijd in de keuken, behalve als de man thuis is. Een complete woonkamer opwarmen (waarbij de keuken nooit ook echt lekker warm wordt) is wat minder effectief dan een veel kleinere keuken opwarmen met de schuifdeur naar de woonkamer dicht.
  We hebben wel een stoffige electrische kachel hier hangen, maar die kosten meer dan ze opleveren en die gebruiken we alleen als het Echt Koud is.
 • Geen verwarming boven. Zelfs toen de temperaturen onder de -10 gingen deze winter, gebruikten we geen kachels daar. Wel fleecedekens van ikea, dubbelgevouwen in bed onder het dekbed, en kruiken.
 • Al die standaard dingen van kouder wassen (wassen met koud water gaat prima voor niet vieze dingen), de droger niet gebruiken en de was drogen aan een rekje met de luchtontvochtiger erbij….
 • De vaatwasser minder gebruiken. Vaak was ik overdag gewoon af en ’s avonds doe ik de dingen in de vaatwasser, tot hij de volgende dag vol staat en dan gaat ie aan. Sowieso is het niet slim om grote dingen erin te wassen. Ik merk echt wel verschil in het stroomverbruik als ik alles met de hand afwas, of alles met de vaatwasser. Nu was ik ook wel zuinig af 🙂 Het enige irritante is altijd de vaat op het aanrecht maar meestal bewaar ik het in de vaatwasser tot ik het afwas, en eens in de zoveel tijd zet ik hem op koud spoelen om ‘m fris te houden.
 • Koken op gas deden we al. Vorige week heeft de man het gaslek in het fornuis gerepareerd en nu kunnen we gewoon weer een maand doen met een gasfles, in plaats van drie weken 😀
 • De warmte van de houtkachel efficiënt gebruiken. Er kan best een pan soep op als ie aanstaat. De was kan er boven gedroogd.
 • Hout stoken. Niet per definitie goedkoop maar ik betaal liever een boer uit de buurt dan de energiemaatschappijen.
 • Eten maken dat snel klaar is. Kleinere gehaktballetjes maken, aardappels kleiner snijden…. Koken met de deksels op de pannen.
 • De slowcooker gebruiken als ik eten wil maken dat totaal niet snel klaar is. Die gebruikt nauwelijks energie, zeker niet op de ‘lage’ stand. Je kan er ook lasagne in maken, bijvoorbeeld. Niet helemaal ideaal, maar zeker eetbaar.
 • Dikkere gordijnen. Ik heb in de keuken normaal geen gordijnen, of dunne kanten exemplaren maar nu hangen er dikke katoenen exemplaren. Ik vind gordijnen altijd enigszins benauwend, ik houd van licht en naar buiten kunnen kijken maar vooruit.
 • De kinderen slaan als ze om de vijf minuten kijken of er al iets eetbaars (echt eetbaars) gegroeid is in de koelkast. En dan ook niet even snel he. Waarom doen ze dat! Onzin.
 • Douchen. Oh oh. Ik douche niet zo vaak. Ik ga wel in zee en dan spoel ik me af met de tuinslang maar dat is vooral omdat ik een bikkel ben. Wassen doe ik uiteraard wel, ’s ochtends en ’s avonds. Alleen hoef ik daarvoor, vind ik, geen kwartier onder heet water te staan want zo vies word ik allemaal niet.
 • Soms was ik mijn haar onder de kraan. De man doucht elke dag als hij gewerkt heeft. Langer dan ik. Met veel water. Maar hij is vijf dagen per week van 7 tot pakweg half 5 bezig voor zijn werk en dan is klagen over een paar minuutjes langer douchen dan naar mijn idee nodig, een ideale manier om het niet gezelliger te maken. De kinderen stuur ik er wel na een minuut of vijf uit. Ze douchen twee keer per week ofzo.
 • De router gaat eruit, overdag geregeld en als wij gaan slapen sowieso.
 • Ik heb een telefoon die in het jaar dat ik hem heb, misschien 20 keer is opgeladen. In een uurtje of twee.
 • En: lichaam warm houden. Duh! Veel efficienter dan de hele buitenomgeving opwarmen.
  Ik heb een aantal nekwarmers (buffs) van fleece, ik kan niet tegen een koude nek. En tegen koude polsen. Voor de hele familie kocht ik afgeprijsde sloffen, van 700 voor 69 kronen. Verder: wollen sokken. Ik heb ze o.a. van Darn Tough voor man en mij en van de supermarkt uit de uitverkoop en van het merk Safa voor de kinderen. (deze)

Ik ben vast nog dingen vergeten. Oh ja, ik heb geen tv, magnetron, føhn, tablet, dvd-speler, smartwhatever, schotelantenne, robotstofzuiger, electrische deken, airco, momenteel geen ligbad (althans niet met afvoer), geen tweede koelkast en wat voor andere gekke dingen mensen tegenwoordig allemaal nog meer nodig menen te hebben.

Wat een boel moeite om de stroomrekening even hoog te houden als ie was eigenlijk he?