Bezigheid.

Het kippenhok is nagenoeg af en het is zo mooi geworden, helemaal keurig strak in de lak met een mooi pannendak… en de kipjes zijn gisteren vrij in de tuin geweest en dat ging goed.

Ik heb vanmorgen heerlijk in zee gezwommen. Ik ben wederom van plan om dat vol te houden tot het letterlijk niet meer kan net zoals vorige winter; aan het begin van het jaar vroor de zee dermate dicht dat mensen meenden er met auto’s overheen te moeten rijden. Dat kon ook, op sommige stukken. Op andere stukken niet, bleek. Het water is nu zo’n 16 graden, dus absoluut nog niet koud.

Gisteren had ik, naast sjouwen, opruimen, aangeven en aanvegen ook het huis al op orde gemaakt dus daar hoef ik ook weinig meer aan te doen deze week. Ik heb twee grote potten kombucha gemaakt en het avondeten is in de planning, de boodschappen zijn gedaan, heb sociaal gedaan bij een vriendin die het ‘velkommen’ bord dat ik kreeg wel wilde hebben en heb nu nog even een uurtje rust.

Van ‘vervelen’ is nog geen enkele sprake. In oktober ga ik in bij diezelfde vriendin (de vrouw van de ‘prest’) de ‘My Life Workshop’ doen. Ze geeft een soort try-out. Het is christelijk (en ik niet) maar we leren zo veel van elkaar en dat is tof.

Voor mij zit het goddelijke niet een boek of een enkele allenige God die in de hemelen zijt, maar in alle dingen en met name dan die dingen die niet door mensen zijn beroerd. Ik vind meer ‘goddelijkheid’ in het bos of een vis of een vogel dan in de bijbel maar goed, verder denken we over veel hetzelfde en ik vind discussies over het geloof zelf zinloos, ik kijk gewoon wat ik ervan op kan steken. Liever een gesprek met gereformeerd persoon met enige tolerantie dan een overtuigd atheïst die blind en star ‘gelooft’ in het erisniksisme.

Ah, onze DL2 gisteren. ‘Ik ga later als ik groot ben in een klein huisje wonen, in het bos met kipjes en konijntjes en dan ga ik heel weinig geld nodig hebben, alleen voor havermout en fruit en dan ga ik voor geld op dieren passen van mensen.’

Eigenlijk wilde ze geen geld en ik heb haar verteld dat dat een mooi streven is, maar dat het kan zijn dat ze om die paar dingen te kopen, toch een paar kronen moet verdienen, het liefst met iets dat haar blij maakt.

Zo mooi dat ze nu al dat zo voor zich ziet en beseft dat geld haar niet gelukkig maakt. Behalve als ze er spullen van Molletje van kan kopen…. Vier jaar geleden kocht ik bij de kringloop het boek ‘Het Molletje en de Adelaar’ voor haar (Muldvarpen og Ørna, want Noors) en het was liefde op het eerste gezicht. Ze wordt negen maar er is nog geen enkele sprake van tanend enthousiasme en hij is ook gewoon schattig.

Ja, in een klein huisje in het bos met weinig geld. Dat weinig geld is nooit zo’n probleem 😀 Het kleine huisje in het bos, daar is wat minder eenvoudig aan te geraken. Althans, niet hier in Noorwegen 😀

De afgelopen week was ik nauwelijks op internet en heel veel buiten. Heerlijk, simpel, geen afleiding, geen gedoe. Ik heb er geen zin meer in. Ik vond internet altijd (deels) een fijne uitvinding. Winkelen zonder de narigheid van winkels, contact houden met mensen, ideeën ontdekken en verkennen… maar de laatste tijd zie ik meer en meer het negatieve in de maatschappij… De mogelijkheden tot ultieme controle over de mensheid, mindcontrol, verslaving, niet meer kunnen focussen, verhulpelosering van mensen die niet eens meer kunnen zgeiten zonder dat ze daar een app voor hebben, suïcidale en depressieve jongeren door de invloed van sociale media… De nadelen zijn vele malen groter dan de voordelen.

Dus, ik probeer, meer en meer en met faal en faal, het internet alleen nog te gebruiken als ‘gereedschap’. Om dingen te betalen, mijn stroomverbruik te bekijken, af en toe een stukje te typen (wat ik vaak doe in word met de wifi eruit) en een bestelling te doen her of der want winkelen op internet is, zeker als je 25 km bij De Winkels vandaan woont, echt wel fijn. En verder doet die dolgedraaide maatschappij, on- en offline (en wat is het verschil nog) maar lekker wat ie wil en zonder mij, tusen takk.

En nu komen de twee jongsten inmiddels thuis. Tijd thee met een koekje en ik denk, gezien het zalige weer, nog een heerlijke duik in zee 🙂