Bijna iets gekocht! (maar toch niet)

Steeds schreef ik een stukje en steeds dacht ik: wat een negativiteit! Over de nieuwe Noorse regering, bij wie je je leven niet zeker bent als je wolf, ongeboren baby, vermogend- of ongevaccineerd persoon bent. Over stroomprijzen die steeds hoger worden en de gedwongen afkoppelingen waarover wordt gesproken (handig joh, slimme meters!)
Over de school die vrolijk kinderen met gif heeft ingespoten en dat we volgens meerdere onderzoekers en artsen afsteven op een humanitaire ramp.

Kijk, daar ga ik alweer. Terwijl ik helemaal niet zo naargeestig ben in het gewone leven!

Ik had heel erg veel zin om på handletur te gaan en nutteloze dingen te kopen. Planten, kandelaars, kussens, zeeppompjes, you name it!

Gelukkig was er iemand in de telegramgroep die zei op de vraag wat je kan doen als je erdoorheen zit and I quote: ”…hier je gedachten opschrijven en je laven aan de hele fijne reacties, op je eigen manier rebelleren tegen de overheid (geen geld uitgeven, maar ruilen/lenen/repareren/niks nodig hebben, de regels negeren zoals dat bij jou past, etc etc), knuffelen met wie wil, dieren aaien.”

Ja precies, niets uitgeven! Ik zit er niet doorheen, ik had gewoon zin om nutteloze dingen te kopen. De kunst is om het dan niet te doen.

Wat natuurlijk veel constructiever is, is gewoon doen met wat ik heb en wegdoen wat ik niet meer nodig heb, met alles. Je eigen leven cultiveren tot er het mooiste leven ontstaat dat je je kan bedenken. Dat geeft me goede zin.

Er is een verschil tussen de andere kant opkijken en het beste ervan maken. Met de middelen die je al hebt. Gewoon, opstaan en iets gaan doen, het maakt niet uit wat, iets dat de zinnen verzet, iets dat fijn is voor mezelf, iets dat anderen ten goede komt, iets dat de wereld mooier maakt, iets dat mijn huis netter en beter georganiseerd maakt, iets dat geld bespaart, iets waar de overheid niets aan verdient, iets waardoor ik onze eigen middelen niet verminder…

Ik kan de keuken prachtig netjes schoonmaken en opruimen en alle voorraden in de glazen potten aanvullen. Ik kan de groenten in de groentenlade alvast schoonmaken, snijden en in bakjes doen, zodat ik veel makkelijker iets maak met veel groenten. Ik kan mezelf wat tijd gunnen en een fijn boek lezen op de bank met een kaarsje aan. Mijn garderobe weer eens opruimen en aanpassen aan de herfst die sinds eergisteren in volle versnelling is binnengekomen. Ik kan naar buiten gaan en kijken of ergens cantharellen groeien en iets maken met de tas vol aroniabessen die ik plukte bij een parkeerplaats. Ik kan een enorm lekker toetje maken, gewoon omdat het leven nog altijd kan en moet worden gevierd met fijne dingen. Ik kan de badkamer schoonmaken zodat ie weer blinkt en heerlijk ruikt en fris aanvoelt. Ik kan restjes uit de koelkast bij elkaar gooien in de slowcooker en er met een pot pastasaus een heerlijke soep van maken die heel het huis zo herfstig en huiselijck doet ruiken. Ik kan de hal opruimen en de inmiddels echt overbodig geworden slippers, zomerjassen en sandalen verhuizen naar de kast voor volgend jaar zodat het aangenamer binnenkomen is. Ik kan een brief schrijven naar een lieve oud-tante. Ik kan de stofzuiger even door het huis slingeren zodat alles weer lekker fris is voor het weekend. Ik kan een meditatie volgen op youtube omdat ik weet dat mijn hoofd daar rustiger van wordt. Ik kan kiezen om negatieve gedachten voorbij te laten drijven in plaats van er vol in te gaan. Ik kan een maaltijdplan maken voor volgende week zodat ik het giswerk uit het ‘wat eten we nou weer eens’ haal. Ik kan de auto netjes leegmaken. Ik kan een video kijken over een interessant onderwerp waar ik wel meer over zou willen weten. Ik kan naar buiten gaan en wandelen, lekker een uurtje in een stevig tempo. Ik kan naar een strand rijden en daar plastic opruimen. Ik kan herfstblaadjes zoeken en drogen in een boek voor een later knutselwerk met de kinderen. Ik kan een stukje schrijven over alle dingen fijne dingen die ik zou kunnen doen als ik niet op mijn kont achter de laptop zat.

Dus. Ik ga maar eens even iets nuttigs doen. De benen strekken. Mijn leven iets mooier maken. Voorbereiden op het weekend. Iets lekkers verzinnen om met de kinderen te bakken want vandaag is een cadeautje, daarom noemen we het de tegenwoordige tijd. (maar dat klinkt beter in het Engels)

Doei!