Herfst: terug naar routines en rituelen

Oh oh, dat wordt nog wat de komende tijd. Ik doe mijn best om de buitenwereld te vermijden maar besef ook dat dat nooit helemaal zal lukken. Ik doe mijn best om mijn spullen te kopen bij zelfstandig ondernemers, de supermarkten te vermijden, wat weerstand te bieden her en der maar donkere dagen liggen letterlijk en figuurlijk in het verschiet. Maar, we moeten er het beste van maken zo lang dat nog kan en genieten van fijne dingen zo lang ze er nog zijn, ‘voor ons soort mensen’.

Er is niet per definitie iets mis met genieten van ‘oppervlakkige’ dingen. Ik heb soms de neiging om mijn leven en omgeving te minimaliseren tot op het onpraktische, om daarna terug te gaan naar een wat vriendelijker vorm van ‘leven met minder’. Ik wil me vaak nergens van afhankelijk maken om me goed te voelen maar moet dan uiteindelijk toegeven dat er (simpele) dingen zijn die mijn leven wel degelijk aangenamer maken.

Altijd in de herfst heb ik zin om mijn hele leven weer ‘op orde’ te maken. Alles moet netjes, georganiseerd en iets gezelliger dan in de zomer wanneer mijn huis zo min mogelijk ‘gedoe’ moet opleveren. Ik zit liever buiten naar vogels te kijken dan dat ik kussentjes op de bank opklop, enzo. Maar komt de herfst, dan geniet ik weer van regelmaat en routines en van de dingen organiseren.

Ik ga weer terug naar de ‘flylady’ routines. Ik geef er mijn eigen draai aan maar ik weet dat het leven stukken gemakkelijker verloopt als ik me niet laat verrassen door het feit dat er ’s avonds warm eten op tafel moet, dat de kinderen sportdag hebben (pijpenstelende regen of niet) of op de schoolfoto moeten. Dus op zondag ga ik een half uurtje zitten met de weekplannen van school, ik check wat ik op moet maken uit de koelkast en plan een paar maaltijden en schrijf op wat ik moet doen, voordat het daadwerkelijke evenement plaatsvindt.

Elke dag iets extra’s doen in huis om het zo netjes en fris en leefbaar mogelijk te houden. Goed voor mijn eigen gevoel, voor het huis en voor de mensen die er wonen. Routines en regelmaat houden me gaande, ook als de wereld raarder en donkerder wordt.

In huis maak ik het wat gezelliger. Ik vond een oude plank uit de keuken die ik op maat zaagde, schuurde en ophing aan de lege muur en verhuisde boeken daarheen. Plantje erbij. Simpele kandelaar. En klaar. Wat dekens want een leren bank is praktisch, maar koud. Een geurkaars met herfstlucht, want van zo nu en dan eens eentje krijgen we echt geen kanker. Flanellen dekbedovertrekken voor de kinderen.

Magisk jul; tradisjoner, myter og overtro fra vikingtid til i dag

En ook ikzelf moest weer netjes. Ik heb in de zomer niet zoveel gelet op wat ik eet als normaal met idee dat dit stressvolle tijden gaan worden en in tijden van stress verdwijnt mijn eetlust ook maar ik voelde me toch niet prettig met de ca. 4 kilo extra, dus ik ga weer naar de 53 kilo waar ik me optimaal bij voel, van binnen en van buiten.

Ik kan er echt van genieten om a la ‘French Women Don’t Get Fat‘ meer aandacht te besteden aan lekker eten maken, maar met minder tevreden te zijn. Ik zorg ervoor dat ik elke dag minimaal een uur flink beweeg door te wandelen. Ik breid de routines aan het onderhoud van mijn fysiek uit: wat vaker een masker en een extra crème op mijn handen en gezicht nu gure herfstwinden beginnen te waaien. Ik voel me veel beter!

Eind september begint men hier altijd weer ernstig aan kerst te denken en de winkels exploderen met kerstmeuk. Ik heb nog even geen zin in kerst in die zin, maar de laatste jaren geniet ik toch wel van de dingen die daaraan vooraf gaan. Heel veel kaarsjes branden de oude verhalen rondom kerst en advent, lampjes overal in het dorp, duisternis, kerstdingen bakken… Ik heb een mooi boek gekocht, Magisk Jul, over tradities, mythen en bijgeloof met betrekking tot kerst vanaf de vikingtijd tot nu…. Heerlijk 🙂 Moet daar ook eens wat meer over schrijven, over ‘echt Noorse’ dingen.

En dan ga ik nu nog even verder aan mijn ‘weekly home blessing’ en vanmiddag lekker uitwaaien aan het strand en iets lekkers bakken met de kinderen in de nieuwe wonderpan, wat echt een briljante uitvinding is. Dus. Doei!