De belangrijkste gewoonte

Het boek ‘Atomic Habits’ van James Clear (ik schreef de verkeerde naam, ik moet dingen ook gewoon checken eerst!) is een aanrader voor mensen die zich willen verdiepen in de wondere wereld van gewoontes. Ik houd van gewoontes. Van de goede in elk geval. Slechte gewoontes heb ik ook maar die zitten me niet dusdanig in de weg dat ik vind dat ik ze moet veranderen. Sterker nog, ik geniet af en toe gewoon van een half uur plaatjes hoarden op pinterest en van ’s avonds zelfgemaakte wijn drinken.

Er zijn zo veel dingen die we onszelf af- en aan kunnen leren als we er gewoontes van maken. In mijn geval helpt weten wat ik wil. Ik wil een zo mooi mogelijk leven, mezelf goed voelen in mijn vel en in mijn huis, een goede moeder en een aangename vrouw zijn voor kinderen en man.

Soms zijn dingen doen die niet bijdragen hieraan -rotzooi eten, inactief zijn, onzin kopen, afwezig zijn met mijn hoofd- aantrekkelijk maar dan probeer ik mezelf toe te spreken: ‘draagt dit bij aan het leven dat ik wil leven?’ Nee? Wel, dan gaan we dat dus niet doen.

Ik heb soms ook wel eens zin om naar een winkel te gaan en hersenloos leuke spulletjes te kopen. Maar dat draagt niet bij aan het leven dat ik wil leven want ik wil leven met minder spullen, geld overhouden voor belangrijke dingen en heb helemaal geen zin in verpakkingsmateriaal opruimen, spullen afstoffen en over een paar weken zat zijn. Bijvoorbeeld.

Maar mijn belangrijkste gewoonte is: me aankleden. Meteen. Netjes. Vrouwelijk. Zodra ik ben opgestaan en mezelf heb opgefrist.

netjes aankleden, plus schoenen. (trui teruggepikt van mijn dochter die hem niet draagt)

Voor een ander kan dat bijvoorbeeld hardlopen zijn, of elke dag drie uur schrijven aan een boek, op tijd naar bed gaan. Van die gewoontes die uitstralen naar de rest van je leven en alles wat je doet, beter maakt.

Zoals met mezelf aankleden. Als ik me direct netjes aankleed, voel ik me netjes. Ik heb direct het gevoel dat ik iets nuttigs gedaan heb. Ik voel me vrouwelijk en ‘put together’. En: nette kleding aantrekken is evenveel werk als slonzige kleding, maar de energie die mooie kleding geeft is zo veel krachtiger dan die van een grijze joggingbroek!

Daarna doe ik mijn gezicht en als je er netjes uitziet en je goed voelt, moet de omgeving natuurlijk ook goed voelen. Zit ik in mijn vuil aan de keukentafel dan is de motivatie om het huis netjes en mooi te maken, een stuk minder. Dus, bedden opmaken, de was doen, doekje door de badkamer, rommeltjes opruimen, de vloer stofzuigen indien nodig en alle oppervlakken mooi leeg. Doen wat ik moet doen: de administratie, boodschappen, bier bottelen…: gaat allemaal stukken gemakkelijker als ik me goed voel over mezelf en mijn omgeving. En als alles dan netjes en mooi en proper is, ga ik uiteraard niet als een slons eten. Dus niet iets aan het aanrecht naar binnen stouwen ofzo. En omdat ik me zo gezond mogelijk wil voelen, ga ik naar buiten. Ook als het regent. Want ik weet dat dat me ook veel goed doet.

bed opmaken, ook zo’n fijne gewoonte 🙂

Zou ik al deze dingen doen als ik in mijn pyjama (ik heb geen pyjama’s, dus een spreekwoordelijke pyjama dan maar) zou blijven rondschuifelen? Nee, ik denk het niet.

Dit zorgt er ook voor dat ik makkelijker opsta, want ik heb eigenlijk gewoon altijd in de nieuwe dag.

Dus als het allemaal niet zo lekker loopt, probeer je dan een gewoonte eigen te maken. Eentje die uitstraalt naar alle andere gebieden van je leven. Zoals bewegen. Als je dat kan doen een half uur per dag, voel je je geestelijk beter, je ziet er gezonder uit, je eet gezonder en dat doet je energieker voelen, waardoor je werk en huishouden makkelijker onder controle zijn te houden, bijvoorbeeld.

Ik zweer bij ’s ochtends meteen netjes aankleden. Plus schoenen want die geven ook een andere energie dan dikke sokken of pantoffels.

Ik zou al deze dingen minder makkelijk kunnen doen, het zou veel meer moeite kosten, zonder die ene basisgewoonte. En ook al loopt de dag in het honderd -die dagen heeft iedereen wel eens- en doe ik verder niet heel veel, dan toch heb ik gedaan wat ik moest doen en voelt dat in elk geval toch nog goed.

Wat is het nut? Nou, precies dat. De tijden zijn roerig, de onzekerheid groot, emoties soms heftiger dan normaal maar dit blijft gewoon mijn basis, mijn anker, mijn ritueel en de manier om mijn leven op mijn condities te blijven leven.

Je hebt geen 30 nieuwe gewoontes nodig. Eentje kan genoeg zijn.