Alles wordt duurder en schaarser.

We gaan, spontaan opduikende gekke redenen om toch niet te gaan daargelaten, toch naar Nederland. Volgens de man is het enige dat we nodig hebben een snelle antigeentest voor ons beiden en vooruit, daar is nog mee te leven gezien het doel van de reis. Er komen mensen uit Nederland hier op vakantie. Ik hoop dat ze beter weer hebben dan dat het nu is. Het stormt echt vreselijk. Volgens het weerbericht is het vanmiddag even iets minder en kunnen we bij de zee gaan kijken. Ik houd niet zo van storm maar wel van onstuimige zee, zolang ik er niet op hoef te varen.

Ik lees toevallig een stukje op nrk.no, over dat men grote problemen verwacht in het globale warentransport. Tijdens de pandemie ophokking bestelden mensen rommel uit China als nooit tevoren, want ze konden hun geld niet uitgeven in restaurants en aan vakantie. Er wordt nu 6% meer met containers rondgesleept dan hiervoor maar in de zomer waren 2 van de 3 schepen te laat en het ziet er naar uit dat dat veel erger wordt.

Tijdens de grote ophokking hebben veel zeelui maanden aan boord van de schepen gezeten en velen kiezen er nu voor om dat werk te verlaten, net als vrachtwagenchauffeurs. Ik moet er niet aan denken dat de man weer was gaan varen en ik hem maanden had moeten missen! Zo vreselijk voor iedereen in die situatie en een compleet vergeten probleem, terwijl het ging om tienduizenden (met name) mannen.

Men voorziet vooral problemen in de levering van electronische componenten maar ook in producten die door coronarestricties worden tegengehouden. Ikea heeft treintransport en eigen containerschepen gehuurd. Een tijdje geleden was ik er met een vriendin, die naar een nieuwe keuken wilde kijken en het aantal lege schappen viel me inderdaad op. Bestek, koffie-spullen, keukenfrontjes, kaarsenmeuk en op nog veel meer plekken de schappen leeg of nagenoeg leeg. Dat zijn we hier niet gewend!

De prijzen in de EU zijn het hardste gestegen sinds 2008. De inflatie is 3,4%. Jaja.

Het leven wordt duurder. Stroom is nu iets goedkoper dan een paar weken geleden, hetzij nog altijd duurder dan normaal maar 50% hogere prijzen worden verwacht voor zuid-Noorwegen. Geweldig, die vrije energiemarkt en een Europees netwerk. Benzine: vorig jaar konden we tanken voor 13 kronen per liter, nu 18 of meer.

Dat zijn onrustwekkende berichten. Ik kan denken dat het mij toch niet persoonlijk raakt en dat doet het voorlopig ook niet. Ik heb niet veel en niet veel nodig maar uiteindelijk raakt dit ons allemaal want de zuivelboer en de groentenkweker hebben ook electronische spulletjes en dure stroom nodig om ons eten te produceren. Ik let altijd goed op prijzen en zie dingen bijna verdubbelen in prijs. Inflatie 3,4%. Natuurlijk!

Toch: minimalisme en eenvoudig leven blijkt maar weer de beste verzekering te zijn tegen al het naderende onheil 😉 ‘Bestel nu al je kerstcadeautjes!’ wordt er gezegd.
Wel, de kringloop heeft vast de komende maanden nog wel wat mooie boeken voor onder de boom en een leuk schilderijtje of klein speelgoedje, ik ga ervan uit dat we volgend jaar ook nog wel een ‘Noorwegens grootste ijsje’ kunnen krijgen en chocola en snoepjes doen het altijd goed en dat is wat er bij ons doorgaans onder de kerstboom ligt dus dat de kinderen geen nieuwe iPhone kunnen krijgen, daarvan liggen ze niet echt wakker.

Het zou ook niet zo ernstig zijn voor de meesten, om even te worden geconfronteerd met het feit dat er grenzen moeten zijn aan hun hebberigheid. Dat je niet altijd alles voor een habbekrats vanaf de andere kant van de wereld kan laten aanrukken zodra je ogen iets zien dat wel leuk lijkt. Zeker ook voor kinderen want die groeien helemaal op in een wereld waarin alles kan. ‘Wij’ (sprak oma) hebben in elk geval nog een relatief simpele jeugd gehad.

Ik heb de kinderen nooit verwend met materiële zaken en daar hebben ze niet onder geleden. In tegendeel. Ik denk dat ze zich een stuk makkelijker aanpassen aan de wereld die eraan komt. Natuurlijk krijgen ze wel eens wat maar dat is meer ‘eens in de zoveel maanden’ en dan zijn het vaak dingen die ze goed kunnen gebruiken, zoals een wekkerklok een tijdje geleden en meestal tweedehands.

Ik heb de oudste twee ook wel verteld, als het er zo eens over ging dat dit, dat alles kunnen kopen voor bijna niks en shoppuh als hobby, niet de normale situatie is en vermoedelijk ook niet heel ons leven zal zijn. Ja, deed mama’s glazen bol het toch weer goed.
Ik heb eigenlijk best bewondering voor de manier waarop ze de dingen doen. De oudste geeft zelden iets uit en heeft nauwelijks wensen, zeker niet als ik zeg ‘van je eigen geld’ 😀 Ze weten ook gewoon niets voor kerst of verjaardagen behalve papier, stiften en boeken. De laatste keer dat we in een speelgoedwinkel waren, was toen de oudste 7 werd, de jongste is denk ik nog nooit in een speelgoedwinkel geweest zelfs.

Waarmee ik maar wil zeggen: bereid je voor. Materieel en geestelijk. Blijf kalm en geniet van alle mooie dingen die het leven geeft. En nu ga ik koffie zetten voordat de stoom eruit valt want dat zou best eens kunnen met dit weer. Het verbaast me dat alles het nog doet.

Fijne dag!