Pre-kerst declutter.

Als je een e-mailaccount hebt voor nieuwsbrieven of een winkelcentrum bezoekt, word je om de oren geslagen met de allerbeste deals! black week! winkelen tot 23 uur ’s avonds! tot 70% korting op alle onverkochte rommel van voorgaande jaren! En soms is dat verleidelijk. Als die rok in je winkelwagentje opeens 30% goedkoper is, is ‘klik’ snel gedaan. Als je ‘nu’ moet besluiten of je die prachtige keramieken mokken voor de helft wil (alleen vandaag!) is dertig dagen bedenktijd een lastige.

Foto door Lukas Kloeppel op Pexels.com

Maar dat is de reden dat ik al die dingen zo veel mogelijk buiten houd. Ik weet dat ik echt niet volledig immuun ben voor mooie dingen met fikse korting. Net zoals dat ik me een leven zonder chocola prima kan voorstellen en weken aan chocola voorbij kan lopen maar dat er een moment van zwakte komt. Dan is het niet in huis halen van de ‘verleiding’ de eenvoudigste strategie.
Ik kan mijn wilskracht wel voor nuttiger dingen gebruiken.

En de feestdagen. Oh ja, die. Ze komen er ook weer aan. Het is een raar contrast met Nederland, de berg grøtfester en julefeiringer die we niet kunnen vermijden. De cadeautjes. Het altijd enigszins beklemmende gevoel van december. Wat is er dan beter dan nog eens fijn ontrommelen?

(ik klaag dit jaar niet over te veel feestjes, ik ben dankbaar en blij in een land te wonen waar de gekte over de xG nog niet compleet heeft toegeslagen, zelfs de coronapas’pilot’ in een gemeente is na een storm van protest ingetrokken en zondag gaan we de barricaden op in Kristiansand tegen de tweedeling)

Maar opruimen.

Opruimen en ontrommelen is iets dat ik altijd wel doe. Bij het opvouwen van de was gaat een te verwassen shirt de poetslappen in, de in tijden niet gebruikte plastic beestjes en het gelezen boek in de donatiedoos. Maar soms is het fijn om even het huis door te lopen en te kijken of er nog meer is dat we nu kunnen laten gaan om (vrij letterlijk) ruimte te maken voor nieuwe dingen. Stiften zonder kleur, volgeschreven tekenboekjes, kleding die niet meer wordt gedragen…

Heeft dit ding nog waarde voor mij? Ik kan natuurlijk niet bepalen wat waarde heeft voor de kinderen, dus op de meest overduidelijke rommel na, beslissen ze zelf wat ze ergens mee willen voor mijn eigen spullen kan ik goed inschatten of het nodig is het nog in mijn leven te houden.

Gebruik ik het nog regelmatig? Het gebeurt wel eens dat ik een aankoop lang heb overdacht maar er vervolgens na een periode achter kom dat ik het toch niet gebruik, of veel minder vaak dan gepland. Dan is het zaak om zonder emotie en schuldgevoel te kunnen besluiten of iets zijn plek in huis nog verdient.

Heb ik het dubbel? Het gebeurt zelden maar soms heb ik iets in huis dat het werk van een meer specifiek ding, prima kan doen.

Is dit iets voor mijn fantasie- zelf? Nu is er niets mis met wat aspiraties. Als je je leven graag anders wil, is het denk ik nuttig om te investeren daarin, maar niet in de eerste plaats door middel van spullen. Als je fitter wil worden, kan je beter eerst een wandelroutine opbouwen dan jezelf voornemen om elke dag een half uur te joggen en daar vijf outfits voor te amazonnen voor je ook maar een stap hebt gezet. Als je wil leren fotograferen, kan je beter eerst mooie composities maken met de camera die je hebt dan voor honderden euro’s aan lenzen kopen.

Als ik me niet kan indenken dat ik iets vandaag of deze maand nog wil doen, ga ik het vermoedelijk nooit meer doen.

Ook de stoelen uit het appartement van mijn ouders die ik hierheen sjouwde omdat de kinderen ruzie maakten over wie waar kon zitten, gaan weer terug. Sinds de stoelen er staan kunnen ze wel netjes op de bank zitten omdat er anders eentje op zo’n stoel moet en dat is eigenlijk niet gezellig. Meer spullen toevoegen lost gewoon zelden iets op!

Het is zo fijn om straks met alles op orde aan de kerstdrukte te beginnen. Ik ga wat spullen op finn zetten om te verkopen, wat dingen sorteren, een doos voor de kringloop die volgende week weer spullen aanneemt, klaarmaken en daarna een heerlijke wandeling maken. De wolken beginnen geheel volgens voorspelling (huh?) weg te trekken en de koffie is op, dus hup!

Fijne dag allemaal!