Sneeuw! Heel veel sneeuw.

Eindelijk even rust. Ik ben de hele morgen bezig geweest en dat was totaal niet mijn planning maar het gebeurde. Eerst moest er sneeuw geruimd voordat de voordeur echt niet meer open zou gaan. De dieren gevoerd nadat ik een pad naar de hokken had geschept. De sneeuw bewonderd.

Vervolgens stampte iedereen met zijn sneeuwmeuk van buiten zo door naar binnen en moest ik de kinderen weer uitkafferen en de boel schoon- en droogmaken en toen gelijk ook maar even dit en dat en meer zodat ik dat morgen of overmorgen niet hoef te doen of -poef- de ochtend was voorbij maar het huis is netjes, de was gewassen, het eten gepland en nu zijn de kinderen met de man naar de grote stad voor een akemadrass of akematte, een soort groot plat kussen om in razend tempo mee de heuvel af te glijden. Ze mekkeren er elke winter om maar ze hebben geld gekregen van opa A. en de winter is zeker niet volgende week voorbij, dus vooruit maar. Het is even stil in huis, heerlijk!

De konijnen hebben geen last van de sneeuw. Allemaal hebben ze een dikke wintervacht en ze wonen in een hol dat ze zelf gegraven hebben, daar kan geen gekocht hok tegenop. De kippen zitten ook lekker maar hebben sinds er sneeuw begon te vallen, geen poot buiten het hok gezet. Ook geen ei gelegd.

Volgens de thermometer is het 12 graden in huis maar het voelt door de sneeuw totaal niet koud. Vanmorgen hadden we even de gaskachel aan in de keuken en tegen het einde van de middag gaat de houtkachel aan maar voor nu is het prima.

De sneeuw begint inmiddels weer dikker te vallen en tot morgenavond blijft het vooral sneeuwen, straks komt TraktorLars voor de derde keer vandaag om de sneeuw te schuiven op de oprit en dat gebeurt niet vaak. Inmiddels hebben we een indrukwekkende berg opgeveegde sneeuw liggen waar de kinderen ook al begint het te dooien nog heel lang tunnels in kunnen graven.

Verder was er nog wat goed nieuws. Iemand had contact opgenomen met de burgemeester van Kristiansand (de gemeente ten westen van ons), die had verzekerd dat een coronapas momenteel absoluut niet aan de orde was. Politici en beloften houden blijft een lastige maar toch: fijn!
En verder waren in de lokale kranten de nodige lezersbrieven geplaatst die kritisch waren op de hele c-situatie. Vandaag zijn er ook weer demonstraties in heel Noorwegen, volgende week ook in Kr’sand.

Nu denk ik dat ik vogeltjes moet gaan voeren. Het wordt steeds drukker bij de voederplek met boomklevers, eksters, spechten en allerlei kleiner grut en het wordt ook steeds lastiger omdat zelfs de beschutte plekken vol met sneeuw liggen. Ik heb vast nog wel een zak goedkope muesli en wat oude zonnebloempitten liggen, wat minder appetijtelijke stukken van het stoofvlees voor de kraaien en de eksters en dan is iedereen weer even blij. Er zitten inmiddels drie koolmezen en een merel vanaf het frame van de partytent naar me te kijken en volgens mij proberen ze iets duidelijk te maken 😀 Dus, daar gaan we weer…

Fijne zaterdag!