Een kleine update

Mijn recente declutter-woede bracht een boel inspiratie om te schrijven over declutteren maar ondertussen gebeuren er ook dingen. Zo is mijn DL2 vandaag jarig. Ze is 9 geworden. Precies negen jaar geleden stonden de buren nu voor de deur om ons te feliciteren. ‘Nee, ze hebben die slinger met ‘hoera een meisje gewoon alvast opgehangen want ik zie Gerlinde daar aan tafel zitten’ zeiden ze tegen elkaar.

Nee hoor, ze was er! Was wel de fijnste bevalling. Een uurtje of drie kostte het, met nauwelijks voelbare weeën, behalve de laatste twee maar dat waren dan ook de laatste.

Mijn grootste baby van bijna 4,5 kilo… en nu is het zo’n slank en frêle poppetje. Haar grote liefde van de laatste vijf jaar, Molletje, is niet meer zo heel populair… Ze houdt nog van hem maar nu zijn het de kippen, Pusheen en haar bullet journal die d’r het meeste bezig houden.

Zo altijd rond haar verjaardag, beginnen de dagen echt lichter te voelen. De namiddag is aanzienlijk lichter, de zonsopkomst verschuift naar links en straks horen we de eerste merel wellicht weer met de milde temperaturen die voorspeld zijn.

Die lichtheid is een groot contrast met de zwaarte die ik soms ook voel. Er lopen nog steeds veel te veel mensen in de pas. Ze ZIEN het gewoon niet. Ze willen het niet weten want het is makkelijker ons belachelijk te maken dan zelfs eens iets uit te zoeken.

Hier in Noorwegen is er inmiddels ook een openlijke, smerige aanval op de ongevaccineerden. WIJ zouden de hele samenleving gijzelen. WIJ zouden ervoor zorgen dat de zorg overbelast is. WIJ zouden ervoor zorgen dat zware lockdowns worden uitgestort over de mensen die met blijdschap zich lieten prikken ‘voor de ander’. En het domme klapvee absorbeert de informatie, zonder ook nog maar een ‘klopt dat wel’ te kunnen formuleren voor zichzelf.

Inmiddels worden de plannen van Klaus Schwab en zijn gevolg en wat te doen gewoon openlijk besproken op RTL7. Was dit geen complottheorie? Of is RTL7 nu ‘wappiezender’?

Vanavond komen er wederom mensen langs, een stuk of 4 – 6 denk ik, want we hebben møte van Binders Lillesand. Binders Initiativet is een groep mensen die zich tot doel heeft gesteld andere mensen met elkaar te verbinden, elkaar te steunen en nieuwe wegen te zoeken in duistere tijden want laten we wel wezen: dat zijn het.

Ik kreeg een telefoonnummer van een vrouw die naar verluidt bezig was met het opzetten van een voedselcollectief. Dat was niet zo maar ze woont met man en drie kinderen, in de leeftijd van de onze, ten noorden van hier -das niet moeilijk trouwens-, op een groot stuk bos met een meer, waar ze ook kippen houdt en meer en meer zelfvoorzienend wil leven.

Ik heb dik een uur met haar gesproken en binnenkort gaan we daar langs. Haar man is opgeleid als scheepsbouwer en blijkbaar net zo handig als de man hier en zij is ‘husmor‘ net als ik. Zij zoeken mensen om mee samen te leven en wellicht zouden we op hun land kunnen komen wonen.

Ik ga nergens vanuit, we moeten elkaar eerst maar eens ontmoeten en aardig vinden maar met wat gelijkgestemde gezinnen, ergens buitenaf in de Noorse bossen samen iets opzetten, op loop- maar buiten gehoorafstand van elkaar is mijn droom!

Toevallig zat ik van de week te denken, stel dat we hier niet meer kunnen wonen, wat dan met onze dieren? Ik kan hier uiteindelijk weinig. Ik ben een gelukkig huurder, we staan op goede voet met onze huisbaas maar puntje bij paaltje heeft hij ook gewoon geld nodig. Mijn ouders hebben de huur opgezegd dus per april mist hij een flink stuk inkomen en of hij het appartement verhuurd krijgt? Belastingen op onroerend goed gaan ook omhoog…

Ook is hier ‘vlakbij’ een initiatief, Liberstad geheten van mensen die zich los willen maken van de overheid en zich onafhankelijk verklaren. Je kan voor weinig geld een stuk land kopen en daar een huisje op bouwen. Wat het is:

Liberstad is a private membership community for voluntaryists, ancaps, libertarians and other freedom loving people who adhere to the non-aggression principle.


​Our long term goal is to create a private city that is owned and operated exclusively by private individuals and/or organizations.


NO POLITICIANS, NO BUREAUCRATS, NO TAX


VOLUNTARYISM – FREE MARKETS – SELF OWNERSHIP – NON-AGGRESSION

Oh, dat klinkt echt geweldig!

Ik ga me er eens verder in verdiepen en informeren. Klinkt als ons soort mensen, hoewel ik altijd een beetje huiverig ben voor al te veel bemoeienis met elkaar.

We zien wel.

Het is wel bijzonder. Ik maak -letterlijk- ruimte en er komen weer nieuwe mensen en nieuwe dingen op ons pad.

Ik was overigens blij verrast met onze stroomrekening: 756 kronen, ex. vastrecht, voor een zeer koude december. Ik heb de droger een aantal keren gebruikt in de kerstvakantie, de warmtepomp heeft aangestaan, de vaatwasser vaker gedraaid toen we met zijn allen thuiswaren en toch hebben we een heel lage rekening waar de rest van Noorwegen een ‘stroomschok’ kreeg. HA! Ik kreeg ook bericht van Nordlys Energi dat mijn type abonnement niet meer bestaat volgende maand. ‘Spotpris’ is door de jaren heen het goedkoopste, zo argumenteerden ze. Dat kan zo zijn, maar ze vertellen er even niet bij dat de prijzen sinds augustus tien keer hoger zijn dan voorheen en dat die vlieger dus niet meer opgaat.
Een goede motivatie om nog zuiniger te doen dan he.

We hebben elkaar echt nodig, alleen kunnen we dit niet. Ik kan preppen, ik kan minder afhankelijk worden van de verlokkingen van de moderne wereld, van luxe, maar gelijkgestemden zijn essentieel om dit aan te kunnen.

De enige reden dat Noorwegen zo compleet krankjorum is als Nederland, is dat de mensen hier alle idioti toch wel slikken. Nou ja, 90% zou zich blijmoedig hebben laten prikken met een ongetest en slechts tijdelijk goedgekeurd middel waarvan niemand weet of het beschermt of verspreiding stopt tegen het killervirus dat een mortaliteit heeft van 0.0022% bij mensen onder de 40 jaar. Of, inmiddels is wel duidelijk dat het dat niet doet. Maar neem nog een booster. Inmiddels vertellen mijn kinderen hier dat meerdere leraren klagen dat ze vreselijk moe zijn na de derde prik…

Eergisteren kwam mijn dochter met een zelftest thuis. ‘Wordt aanbevolen’. Noors voor verplicht maar rot op, in de kliko ermee. Gisteren kwam ze aan met een verpakking van vijf stuks. Rot op, in de doos voor de kringloop ermee. Toch benieuwd waar ze vandaag mee thuiskomt 😉

Ik ga eens het beslag voor de ‘pancakes’ voor de lunch en de spullen voor de pasta carbonara vanavond klaarzetten (lievelingseten van ons Fietje), taart uit de vriezer halen en daarna een stukje ‘på tur’. Dat is na alle andere dingen, de sneeuw en de gladheid die erop volgde wel even geleden.

Fijne dag allemaal!