Wat ik voorlopig niet koop.

Ik zal niet roepen: heel 2022. Ik weet niet hoe het jaar verloopt, wat we gaan doen, niet gaan doen, of wat ik alsnog besluit om aan te schaffen.

Ik moet wel zeggen: het plezier dat ik er nog wel eens in had om iets frivools aan te schaffen, is volledig verdwenen. Niet als in: ik loop er nu bij als iemand uit The Handmaids Tale, maar zaken als planten, iets leuks voor in huis, een blije koffiekop, een geurkaars of noem maar op, kan me echt ook niet meer bekoren. Ik heb er gewoon geen zin meer in.

Al langer staan we in een ‘low buy’ stand. Ik koop cadeautjes voor verjaardagen van de kinderen, kleding die ze nodig hebben en boodschappen. En het is helemaal goed zoals het is. Ik heb denk ik een hernieuwde tevredenheid gevonden met de dingen die ik heb.

Zeker na mijn eindejaarsopruiming: heel veel van de dingen die ik had aangeschaft, al had ik er langer over nagedacht, heb ik uiteindelijk toch gedeclutterd. Omdat dat het was: clutter. Ik kan zes keer de overbodige schoenen op een andere plek zetten. Juist bovenin de kast omdat ik ze niet veel draag of onderin zodat ik ze wellicht vaker draag maar aan het einde van de rit, blijven het overbodige schoenen.

Wat ik voorlopig niet koop:

 • Make up. Ik heb eyeliner, mascara, wenkbrauwpotlood en een lippenstift en dat is genoeg. Ik heb een kleine voorraad met Dr. Hauschka-producten (goedkoper via luxplus.nl).
 • Niet biologische cosmetica. Ik heb nog een voorraadje van Inecto en Organic Shop-shampoo en conditioner. Niet 100% biologisch maar man en dochters met enorme bossen haar (zij wel, haha) vinden de biologische shampoo van Sante maar niets. Ik snap het, ik zie ook het verschil. Als onze voorraad op is, ga ik op zoek naar een goede biologische shampoo. En dat geldt voor alles dat we smeren, poetsen en wassen.
 • Niet biologische huishoudelijke producten. Ik heb nog een half pak Sonnet waspoeder en een halve jerrycan afwasmiddel en daar doe ik een eeuwigheid mee maar als het op is, koop ik dat opnieuw. Niet-biologisch of spullen met synthetisch parfum komen er niet meer in.
 • Haaraccessoires, voor mij noch voor de dames. Want elk speldje, dingetje en diadeempje gaat zwerven door het huis omdat ze het altijd na een paar minuten tot een paar uur weer uit hun haar trekken.
 • Beddengoed. Want niet nodig. Een is genoeg. Op heel koude nachten leg ik een fleecedeken tussen matras en dekbed en dat werkt prima.
 • Boeken die ik niet 100% zeker zal lezen: het is verleidelijk om bij de kringloop boeken mee te nemen die ik misschien wel ga lezen, maar ooit is ook nooit. Ik download boeken of ik koop ze online. Ik houd heel veel van echte boeken, maar het zou een rib uit mijn lijf zijn, en onnodig veel porto en logistiek om alles wat ik lees, hier bezorgd te krijgen op papier, dus ik blijf in 99% van de gevallen bij de good old .epub og .mobi.
 • Kort houdbare voorraad. Ik kwam er pasgeleden achter dat een aantal spullen in mijn voorraad, al over de datum was. Dat maakt me met rijst, pasta of ingeblikt eten niets uit maar in sommige gevallen wel. Dus moest ik in allerijl creatief worden met die spullen. Goede les: alleen voorraad aanhouden die echt lang houdbaar is.
 • Nieuwe notitieboeken zonder een oude, volgeschreven. Want niets zo leuk als een onbeschreven notitieboek maar als die nieuwe er ligt, is het lastig om met goede moed te blijven schrijven in het oude exemplaar. Ik heb met bijna alles dat ik het zeer fijn vind om een product helemaal op te gebruiken voor ik het wegdoe maar… niet met notitieboeken.
 • Subscriptions‘. We hebben skillshare geprobeerd. En Storytel, dat overigens perfect is voor op de achterbank bij lange autoreizen. Die we niet maken. En nog iets met e-books. Maar ik vergeet dat we het hebben, de kinderen vergeten het en puntje bij paaltje is het het geld niet waard. We kopen nu soms een cursus bij Udemy. De man leert nu over electronica en PCB-design, de oudste doet een tekencursus. Dat werkt veel overzichtelijker.
 • Telefoons, gadgets, apps etc. Ik heb nu een Doro telefoon, een seniorentelefoon zonder smart en die bevalt perfect. Ik voel geen enkele aanvechting om met een smartphone rond te gaan lopen of mijn afhankelijkheid van ‘tech’ te vergroten.
 • Inkt voor mijn vulpen. Ik had een aantal flesjes inkt van Diamine. Bloedrood, donkerpaars, middernachtblauw… mooi, maar uiteindelijk heb ik het allemaal bij elkaar gedaan en dat is ook een mooie kleur. Ik heb sowieso genoeg voor tot Sint Juttemis.
 • Kleding die niet 100% zeker past bij me. Dus: simpel, met enige vrouwelijke vorm, zwart of donker van kleur, comfortabel. Al mijn kleding is nu nog oke-ish dus ik kan niet zeggen dat ik helemaal geen kleding zal kopen maar mijn doel is om alleen dingen te vervangen als dat nodig is, ik heb genoeg.
 • Schoenen. Is mijn voornemen. Ik heb een paar zomerschoenen en ik weet niet hoe lang die het volhouden maar ik doe mijn best. Verder heb ik genoeg: enkellaarzen, hoge laarzen, winterlaarzen, in de tuinwerkschoenen en ballerina’s.
 • Dingen ‘voor in huis’. Geurkaarsen, koffiemokken, dingen voor aan de meur, kussenovertrekken, kandelaars: hoe veel dingen zijn er, die ik niet wil! 😉 Ik kan het wel kopen maar een paar weken tot een paar maanden later, ruim ik het toch weer op.
 • Keukenspullen. Vorig jaar kocht ik ein-de-lijk een kitchenaid. De motor begaf het na drie keer draaien en ik kreeg mijn geld terug. Ik hoef geen kitchenaid meer. Of wat voor ander apparaat dan ook. Mijn doel is om simpeler te koken en het makkelijker te maken, niet ingewikkelder.
 • Meubels. Tenzij er dingen echt finaal in elkaar storten maar daar ziet het niet naar uit, binnen. Het is wel het laatste jaar van onze ‘loungeset’ die we vorig jaar van de buren kregen. De helft is al wegens verouderd plastic naar de stort gebracht, maar die vervangen we niet. We hebben nog twee tuinstoelen die we naar de plek waar we het langst zon hebben in de zomer, kunnen verplaatsen.
 • Zero-waste spullen. Spenderen met een goed gevoel is het zeker maar ik heb gemerkt dat veel zero waste opties uiteindelijk niet je-van-het waren. Ik ben blij met onze Hydroflask-flessen, zeep koop ik waar mogelijk als een stuk en niet opgelost in water in plastic, ik gebruik eigen zakjes voor groenten en fruit waar mogelijk en we kopen geen individueel verpakte dingen maar de bulk van ons afval komt van andere voedselverpakkingen, verpakkingen van spullen dingen die we kopen online en andere dingen waar ik in principe weinig aan kan doen en niet van de tandenborstel die ik eens in de zes maanden vervang (we hebben een electrische die we het meest gebruiken) of de verpakking van flossdraad.
 • Tassen. Ik heb een tas. Die is perfect. Sowieso, accessoires van welk soort dan ook koop ik niet.
 • Bloempotten. Ik wil wel weer wat dingen gaan zaaien, maar ik heb geen zin in het gedoe van allerlei potten water geven, zaailingen verspenen en mijn energie stukslaan aan tomaten die zich 3000 kilometer zuidelijker veel beter voelen. Ik ga voor dingen die ik rechtstreeks kan zaaien, voor wildplukken en koudebestendige gewassen die snel groeien. Aardappels, palmkool, bonen etc.
 • Prepspullen. Want serieus, er komt geen einde aan als je begint. Ik kan koken, verwarmen, water filteren en -hetzij karig- verlichten zonder stroom. We hebben eten voor nood. Iedereen zit goed in de warme kleding, goede schoenen en jassen. We hebben warme dekens, ehbo-spullen, een olielamp, een wonderpan, een zonnecellader voor de e-reader, batterijen en verder zijn er nog honderden dingen om me potentieel druk om te maken maar wat is dat waard?

En zo zijn er nog heel veel dingen te verzinnen.


Ik wil waar mogelijk zelfstandige ondernemers steunen, of goede doelen die mijn sympathie hebben. Ik heb bijvoorbeeld vorige week roofvogelstickers gekocht bij Birdlife, om vogelbotsingen tot een minimum te beperken. Voor de vogeltjes koop ik iets duurdere, gepelde zonnebloempitten bij de lokale toko in plaats van bij ketenwinkel Europris of Biltema.

Het gaat me er vooral om om ‘niets’ nodig te hebben. Ik wil me niet laten verleiden door wie of wat dan ook om meer toe te voegen aan wat ik nu heb. Ik voel een rust nu in mijn eigen leven, die ik nog niet eerder heb gevoeld. Gek genoeg, ondanks de huidige situatie en ondanks dat ik al langer minimalistisch probeer te leven.

Kan zo weer omslaan, dus ik geniet er ook nog maar even van 😉