Plezier in gematigdheid

Foto door Chee Huey Wong op Pexels.com

Een van mijn grootste inspiratiebronnen om minimalistisch te leven is Francine Jay. Toen zij begon met bloggen over minimalisme, ontdekte ik net het hele idee ervan. Ze is gestopt met bloggen maar ik neus graag in haar oude posts en haar boeken. Haar laatste boek, Lightly, is minder praktisch van aard dan Joy of Less maar ik vind het heerlijk om af en toe even in te kijken en herinnerd te worden aan het plezier van leven met minder spullen, aankopen, zorgen, stress en verplichtingen.

Een van de mooiste ideeen vind ik het stuk over Sophrosyne, een oud- Grieks woord dat de deugd beschrijft van plezier vinden in een meer gematigde manier van leven. Het is gematigdheid, maar dan niet op de ‘ik ontzeg mezelf alles nu om straks in de hemel te komen’ maar gewoon voor het plezier dat een lichter, gematigder en evenwichtiger leven nu eenmaal geeft.

Er zijn drie ‘pijlers’: mindfulness, zelfcontrole en evenwicht.

Gematigdheid is nogal een vaag begrip. Tien kilo extra op je lijf terwijl de gemiddelde mens er twintig heeft, is geen gematigdheid. Slechts twee uur Netflix in plaats van vier, evenmin.

Sophrosyne gaat om je persoonlijke balans. Waar voel je je het beste bij? Wat is je optimale staat, de optimale hoeveelheid eten, entertainment, schermtijd, kleding voor jou? Meer van iets goeds is doorgaans niet meer in plezier. Een glas wijn is heerlijk maar een fles is te veel. Af en toe een stukje chocola is fijn maar niemand voelt zich lekker na de hele reep. Meer kleding dan we kunnen ‘managen’ in onze kledingkast en ons hoofd, is al gauw een bron van stress in plaats van plezier.

Je kan weten wanneer je genoeg heb, daadwerkelijk stoppen met kopen, eten, drinken of kijken en vervolgens tevreden zijn met dat je je wensen hebt vervuld.

Het gaat er niet om dat je geen reep chocola mag eten van jezelf maar dat je weet hoe goed je je voelt als je het bij die paar blokjes houdt en daar ook echt de tijd voor neemt om er van te genieten.
Het gaat er niet om dat je niets mag kopen van jezelf, maar genieten van het lichte, vrije gevoel dat komt met de winkels links laten liggen voor alles behalve de meest essentiele aankopen.
Het gaat er niet om dat je geen schermen mag kijken, maar dat je beseft dat een kwartiertje instagram waardevoller is dan drie uurtjes.

Bepaald eten laten staan is soms lastig maar het gevoel dat komt van een lichter en actiever lichaam is vele malen aangenamer dan extra kilo’s meesjouwen. Soms is iets in de winkel laten liggen lastig maar een huis zonder overbodige spullen en genoeg geld op de bankrekening is onbetaalbaar.

Sophrosyne gaat om genieten van de goede dingen terwijl je je leven licht houdt.

Ik vind het een prachtig idee. Ik ben van mezelf niet even gematigd –alles of niets is soms meer mijn idee- maar met het *kuch* klimmen der jaren, word ik er beter in omdat het ook gewoon zo waar is. Wat we echt willen in het leven, moeten we niet opofferen voor wat we nu willen. Ik wil slank blijven, dus eet ik niet te veel. Ik wil geen stress in mijn leven, dus ik kijk uit waar ik ja tegen zeg. Ik wil een huis dat makkelijk onder controle te houden is, dus ik laat alle leuke spulletjes in de winkel staan.

En ik geniet daar het meest van, uiteindelijk.