Visite, vakantie en nog meer besparingen

Het is zo heerlijk nu… half acht ’s ochtends, nog niemand op het water, niemand op de weg… ik hoor alleen wat lekker hysterische scholeksters, kraaien, ‘onze’ babyeksters als papa-ekster weer met wat eten aan komt vliegen en in het water overal kringen van de vissen die er zwemmen. Na een regenbui vannacht is alles weer lekker opgefrist…

Het was gezellig met de visite uit Nederland. Ze waren meteen weg van Noorwegen en als het even kan komen ze weer een keer terug. We hebben gegrild, heel relaxed bootje gevaren, bier gedronken, in zee gezwommen en het gewoon leuk gehad.

Ik zou zeggen inmiddels is de rust wedergekeerd maar de toeristen zijn sinds gisteren in groten getale aangekomen en vullen het water met hun boten, dronken gelal, keiharde muziek en herrie.
Voor mezelf zou het me niet zo uitmaken -het wordt vanzelf weer augustus- maar het effect op de vogelbestanden is immens, vogels verlaten massaal hun nesten en jongen en er is in 50 jaar tijd al 80% van de Noorse kust- en watervogelbestanden verdwenen vooral door ‘toerisme’.

Vervolgens hebben ze dit weekend nog een powerboatrace dwars door Nasjonalpark Raet bij Arendal. ‘In goede samenspraak met de betrokken overheden’. Ja, ook bedankt namens alle broedende vogels enzo. Eikels. Die boten komen hier voor de deur langs en het is echt niet normaal wat een geweld dat is. Het symbool van doorgeslagen egoïsme en consumentisme.

Tja.

Ik ging met de man nog even langs de kringloop en vond een heerlijk warme zware gigantische donkerbruine deken voor op de bank. Een leren bank is handig maar fris. In de winter is ie ideaal om onder te zitten. De deken dan, niet de bank.

Ook vond ik een nieuw paar lichtroze nep-Adidas gympen (Alidas zeg maar). Ik vond ze zo leuk dat ik besloot de echte versie te kopen. (Ik heb niet het idee dat de nepperds heel lang meegaan, maar ik houd ze als binnenschoenen) En fijn voor mij, ze waren 60% afgeprijsd (want wie in de wereld wil nu lichtroze gympen) en nog verkrijgbaar in mijn maat. Ik had behalve compleet afgetrapte ballerina’s met gaten geen zomerschoenen, vandaar.

Kleine veranderingen…

Verder leven we nog steeds erg zuinig. Ik koop steeds minder… Ik ga morgen eens proberen om met twee bierpakketten, drie vaten bier te maken. Volgens de man was iets wateriger geen probleem 😀 Olijven koop ik ook niet meer… Lekker, naast een glas wijn maar och… nodig is het niet en missen doe ik ze eigenlijk ook niet. En zo is het met steeds meer.

Ik kocht altijd van die houtpallets voor de kattenbak, tot ik ze opeens niet meer had. Ik besloot maar zaagsel van de kippen te gebruiken en nieuw te bestellen. Ik had gedacht dat zaagsel -in combinatie met het pluishaar van onze halve Noorse Boskat- een drama zou worden maar tot mijn verbazing geeft het eigenlijk geen rommel. Minder nog, dan de houtpallets, die ik dus ook niet meer hoef te kopen.
En bovendien is het vele malen goedkoper en heeft het minder transportkilometers, want Noors zaagsel. Ik koop dus echt die dure dingen niet meer! (gewoon kattengrid vind ik zo vies, met kattenbakspul op basis van hout ruik je in elk geval niets van de kattenbak en het is in elk geval goedkoper en milieuvriendelijker dan die Catsan-rommel)

We gaan vanmiddag wel met de kinderen een ijsje eten -nou ja, de kinderen eten ijs, wij niet- om het begin van de vakantie te vieren. En vrienden komen grillen en overnachten. Gezellig! Ik houd het simpel en ga eens niet vier salades enzo maken.

Ik heb van de week voor het eerst sinds heel lang weer falafel gemaakt. De kinderen vroegen meteen ‘kunnen we dit elke week eten?’ en wilden ze de volgende dag mee in hun lunchpakket. Dus ja, prima!

Verder is het stroomgebruik met bijna een derde naar beneden nu ik de warmwaterbereider nog maar een paar uur aan heb, dus dat was een goed experiment. Het water blijft in elk geval nu lang genoeg warm ook.

En dan ga ik nu even doen wat ik moet doen, voor de kinderen allemaal wakker worden. Het kan maar gedaan zijn.

Fijne dag!